Näin luot joulupakkaukset, jotka ovat asiakkaiden mieleen

Arvioitu lukuaika: 7 minuuttia

Joulu on varmasti pienyrittäjän kannalta kiireisintä aikaa. Niin haastavalta kuin se toisinaan tuntuukin on tämä aika vuodesta ainutlaatuinen tilaisuus luoda asiakassuhteita, jotka kestävät vielä pitkään sen jälkeenkin, kun poropyjamaan on (vihdoin) kyllästytty.

Miten siis ilahduttaa asiakkaita tänä jouluna ja tehdä heistä uskollisia seuraajia? Luo pakkaus, joka on niin kaunis, että sitä arvostetaan yhtä paljon kuin itse ostosta.

Onneksi tähän on niin monia tapoja, ettei ole tarpeen kuluttaa paljon rahaa tai investoida upouusiin joulupakkauksiin. Joulupakkausten piristämiseksi on monia eri keinoja.

Tärkeimmät ensin: Valitse joulupakkauksesi yleinen ulkonäkö.

Ennen paketointi-ideoita annamme käytännöllisen neuvon, joka auttaa säästämään rahaa ja saavuttamaan ammattimaisen – mutta juhlavan – ilmeen: Päätä, millaista tyyliä tavoittelet, ja pitäydy siinä. Silkkisten nauhojen ja kimaltelevien lahjapaperien keskellä on helppo hullaantua ja haluta kokeilla vähän kaikkea. Jos kuitenkin valitset yrityksesi mukaisen tyylin – olipa se sitten vanhanaikainen tai tyylikäs – kauniin pakkauksen luomisesta tulee paljon helpompaa.

Katsotaanpa seuraavaksi joitain yksinkertaisia ja edullisia joulupakkausideoita, jotka houkuttelevat asiakkaita palaamaan (ja poikivat kenties myös niitä haluttuja Instagram-mainintoja).

 1. Vaihda käärepaperi.
 2. Koristele nauhalla ja langalla.
 3. Piirrä koristeet itse.
 4. Käytä koristeluun oksia, kukkia ja yrttejä.
 5. Tenkkapoon iskiessä – käytä tarroja!
 6. Käytä jouluisia tuotetarroja ja -lappuja.
 7. Lisää paketteihin hauskoja yksityiskohtia mukautetulla teipillä ja palautusosoitetarroilla.
 8. Kerää lisäpisteitä brändätyillä pakkauksilla.
 9. Turvaudu helppoon ja yksinkertaiseen konstiin: mukautettuihin paperikasseihin.
 10. Osoita arvostuksesi postikorteilla.

1. Vaihda käärepaperi.

Käärepaperi on yksinkertaisin ja edullisin tapa saada pakkaus erottumaan. Valitse kuvio tai väri, jota et tavallisesti käytä, niin pakettisi erottuvat välittömästi.  Ei ole välttämätöntä valita perinteistä joulunvihreää punaisten, jos se ei sovi brändäykseesi. Yhtä juhlava vaihtoehto, voi olla esim. tyylikäs kokovalkoinen tai metallinhohtoinen tyyli, leikkisä pallokuvio tai taidokkaasti muotoiltu kraft-paperi. Neutraalimman värin tai kuvion valitseminen tarkoittaa, että voit käyttää ylijääneen paperin myös joulun ulkopuolella. 

2. Koristele nauhalla ja langalla.

Elleivät paperintaittotaitosi ole Pinterest-luokkaa, kannattaa ehkä ehostaa paketointia koristeellisilla yksityiskohdilla. Vanhat kunnon koristenauhat ja -langat rientävät apuun. Ne ovat edullinen, kaunis ja monipuolinen tapa koristella paketteja. 

Tässä muutamia erityisen juhlavia väriyhdistelmiä:

 • Iso, kirkkaanvärinen satiininauha ja tavallinen kraft-paperi. –  Kraft-paperiin kanssa sopii mikä tahansa väri – Syvät punaiset näyttävät erityisen juhlavilta, kun taas tyylikäs musta tekee paketista erityisen ylellisen.
 • Punavalkoinen lanka ja kraft-paperi tai tavallinen valkoinen paperi. Näin syntyy rauhoittavan minimaalinen mutta klassisen tyyli, joka tuntuu yhtenäiseltä.
 • Musta tai hopea nauha ja tavallinen valkoinen paperi. Tämän ajattoman väriyhdistelmän kanssa ei voi epäonnistua.

3. Piirrä pakkauksiin koristeet itse.

Joo joo, tiedetään – kenellä on aikaa! Mieti kuitenkin tätä. Jos olet tiukalla budjetilla ja haluat käyttää hieman luovuutta, harkitse ainutlaatuisen piirroksen lisäämistä jokaiseen pakkaukseen. Tarvitset vain kraft-paperia ja tussin. Eikä piirrosten tarvitse olla monimutkaisia tai aikaa vieviä. Asiakkaat, jotka haluavat vähentää kulutusta, todella arvostavat tätä käsinpiirrettyä elementtiä.

Tässä on muutamia helppoja ideoita, jotka tekevät vaikutuksen:

 • Lumihiutaleet. Voit lisätä niin paljon yksityiskohtia kuin haluat, mutta jopa yksinkertaiset, erikokoiset epäsäännölliset ympyrät käyvät. Erityisen hyvältä näyttää, jos piirrät hiutaleet mustalle kraft-paperille lisäkontrastia varten.
 • Jouset, seppeleet tai koristeet. Piirrä ne niin, että ne näyttävät “roikkuvan” pakkauksen yläosasta!
 • Kuuset. Saattaa kuulostaa erityisen hienolta, mutta jos osaat piirtää suoria viivoja, voit taikoa tämän näkymän todeksi.
 • Lumiukko. Porkkananenä valinnainen, mutta suositeltava.
 • Lyhyt, käsin kirjoitettu viesti. Ole erityisen luova lisäämällä vitsi tai jouluarvoitus.
 • Karkkitikut. Älä pihtaa punaista tussia niin saat aikaan erityisen jouluisen vaikutelman.

4. Käytä koristeluun oksia, kukkia ja yrttejä.

Tämä on toinen edullinen tapa luoda kauniit, vuodenaikaan sopivat pakkaukset. Kurkista pihalle, lähipuistoon tai metsään ja poimi mukaasi talvisia kasveja – katajaa, kuusta, kanervaa, varpuja ja oksia… mitä ikinä löydätkin. Myös rosmariinin oksa on loistava vaihtoehto – se on tuoksuva ja kestävä vaihtoehto moniin muihin kasveihin verrattuna.

Voit yksinkertaisesti pujottaa oksan nauhan tai langan alle tai yhdistellä pakkaukseen muita koristeita, kuten pikku koruja, kulkusia tai käpyjä. Tai jos tunnet olosi erityisen luovaksi, voit tehdä joulukuusen kuusenmuotoisesta oksasta ja koristella sen itse askartelemallasi tähdellä.

5. Tenkkapoon iskiessä – käytä tarroja!

Tarrat ovat monipuolinen elementtejä kaikenlaiseen markkinointiin. Niitä voi lisätä lähes mihin vain visuaalisuuden parantamiseksi. Joulutarrat eivät ole poikkeus. Niillä voi sulkea pienet paperikassit tai kirjekuoret, kiinnittää lahjapakkauksiin koristeet tai lisätä pakkauksiin mielenkiintoa. (Kiinnostaako yksittäiset tarrat?)

Joulun ja uudenvuoden tarrat ovat kustannustehokas tapa lisätä pakkauksiin joulun tuntua ja antaa samalla brändillesi näkyvyyttä.  Ja jos uudelleenkäytettävyys on sinulle tärkeää, voit yksinkertaisesti päivittää vanhan tarrasi erityisellä viimeistelyllä, kuten kulta- tai hopeafoliolla. Se lisää paketteihisi ripauksen juhlan tuntua, näyttämättä kuitenkaan oudolta muissa erityistilanteissa. 

6. Käytä jouluisia tuotetarroja ja -lappuja.

Jos etsit tuotemerkintäideoita, tarrat ovat aina hyvä valinta. Sitäkin paremman vaikutuksen teet ottamalla käyttöön jouluaiheiset ripustuslaput. Jos sinulla on fyysiset liiketilat, voit käyttää niitä sekä tuotelappuina myymälässä että lisäyksityiskohtana pakkauksissasi. Voit jopa suunnitella ne joululahjatarroiksi ja jättää asiakkaille tilaa lisätä lahjan saajan ja antajan nimet.

7. Lisää paketteihin hauskoja yksityiskohtia mukautetulla teipillä ja palautusosoitetarroilla.

Jos lähetät tilaukset postissa, brändätyt pakkausmateriaalit ovat välttämättömiä. Pakkauksen ulkopuoli on ensimmäinen asia, jonka asiakas näkee. Tämä tilaisuus kannattaa hyödyntää, jotta teet hyvän vaikutuksen heti alusta alkaen. Ei ole tarpeen ostaa isoa pinoa erityisiä joulupakkauksia, jos se ei sovi budjettiisi. Huolellisesti suunnitellut jouluaiheiset osoitetarrat ja brändätty pakkausteippi riittävät tavallisten pakkaustesi koristeluun. Salaisuus piilee harkituissa yksityiskohdissa.

VistaPrintin vinkki

Jos kaipaat ympäristöystävällisempää vaihtoehtoa, kokeile vedellä liimautuvaa pakkausteippiä. Se on painettu kierrätetylle kraft-paperille ja lisäksi se on vahvistettu, jotta pakettisi pysyy turvassa varkauksilta tai peukaloinnilta.

8. Kerää lisäpisteitä brändätyillä pakkauksilla.

Jos haluat tehdä pakkauksista unohtumattoman hienot, harkitse mukautettuja joulupakkauksia. Käytä luovuuttasi joka yksityiskohdassa – strategisesti sijoitettu teksti ja muut suunnitteluelementit ohjaavat asiakasta pakkauksen avaamisessa. Valitse esimerkiksi ulkoa yksinkertainen mutta houkutteleva pakkaus, ja yllätä avaaja sitten värikkäällä jouluaiheisella kuviolla laatikon sisäpuolella. Bonuspisteitä saat, jos lisäät pakkaukseen vaikka pehmeää käärepaperia, muutaman hauskan tarran tai henkilökohtaisen kiitosviestin.

Jos lähetät pienempiä pakkauksia, mukautetut postipussit ovat edullinen mutta tyylikäs vaihtoehto. Lisää pussin ulkopuolelle kiinnostava kuvitus ja lisää sen sisään kiitoskuponki tai ilmainen yllätyslahja.

9. Turvaudu helppoon ja yksinkertaiseen konstiin: mukautettuihin paperikasseihin.

Kaikki joulun pakkausideat eivät ole suureellisia (tai edellytä kädentaitoja). Myös pieni voi olla kaunista, kuten tavallisten paperikassien koristelu jouluiseksi. Tavallinen valkoinen tai ruskea kraft-paperi sopii hyvin mihin tahansa värimaailmaan, ja voit koristella sen helposti tarralla, nauhalla tai langalla, ripustaa siihen tuotelapun tai vaikka pienen koristeen.

VistaPrintin vinkki

Ympäristöystävällisempi vaihtoehto on uudelleen käytettävä kangaskassi. Anna sellainen erityislahjana uskollisimmille asiakkaille tai poikkeuksellisen arvokkaille ostoksille. Suunnittele niin kauniit kassit, että asiakkaat haluavat kantaa niitä mukanaan kaikkialla – jolloin he esittelevät samalla logoasi.

10. Osoita arvostuksesi postikorteilla.

Harkituista kiitoskorteista on tullut pienyrittäjien suosikki, myös joulun ulkopuolella. Pienyritysten omistajat todella arvostavat jokaista asiakasta, ja asiakkaat puolestaan haluavat tietää, että heitä arvostetaan.

Tee siis tänä jouluna jotain erityistä. Käsinkirjoitettu viesti on aina paras vaihtoehto, mutta jos sinulla ei ole aikaa, voit lisätä postikorttiin painetun viestin ja lisätä vastaanottajan nimen korttiin käsin. Asiakkaat arvostavat kortin henkilökohtaisuutta.

Muita tapoja saada kortti erottumaan on sisällyttää hauska tai samastuttava tarina, erikoistarjous, joka innostaa myöhempiin ostoihin, tai yksinkertaisesti suunnitella niin kaunis kortti, että se halutaan laittaa näytille (mikä auttaa pitämään myös yrityksesi mielessä).