Tärkeimmät kysymykset häävalokuvaajalle
Valokuvaaja Lauryn Reifinger antaa ammattilaisen vinkkejä kameran takaa
Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Kun aikataulua on hiottu tunnin tarkkuudella useiden kuukausien ajan, viimein herätyskello soi tärkeän päivän merkiksi. Asiaan kuuluvan jännityksen ja vieraiden hyvästelyn välinen aika saattaa tuntua kuluvan silmänräpäyksessä. Ennen kuin huomaatkaan, hääkakku on leikattu ja on puheiden aika. Siksi on tärkeää valita juuri oikea valokuvaaja päivän tarinan tallentamiseen. Tulet viettämään paljon aikaa tämän henkilön kanssa sekä ennen häitä että niiden jälkeen. Siksi on tärkeää varmistaa, että hän ymmärtää toiveenne ja että tunnet olosi mukavaksi hänen lähellään. 

Toimita tarvittavat tiedot valokuvaajalle hyvissä ajoin. Se palkitsee sinut upeina kuvina, jotka kertovat tarinan tästä yhdestä elämäsi tärkeimmistä päivistä paremmin kuin itse pystyt muistamaan.

Mitä nämä tiedot sitten ovat?

Onneksi meillä on asiantunteva apu käytössämme. Hää- ja lifestyle-kuvaukseen erikoistunut ammattivalokuvaaja Lauryn Reifinger kertoo pähkinänkuoressa, mitä hääkuvaajalta kannattaa kysyä, jotta säästät aikaa, vähennät omaa stressiäsi sekä varmistat, että olet 100-prosenttisen tyytyväinen kuviin, jotka lopulta saat itsellesi.

"Saan kuvata upeita pareja heidän elämänsä onnellisimpana päivänä. Yritän jatkuvasti kuvata niin, ettei minua huomata. Yritän tallentaa naurun, hyvät ja huonot vitsit sekä intiimit hymyt. Tavoitteeni on kertoa jokainen tarina yksilöllisellä, luovalla tavalla, jotta parit ja heidän läheisensä pystyvät elämään tämän tärkeän päivän uudelleen milloin tahansa."

Miten voin varmistaa, että hääkuvaaja tietää täsmälleen, mitä haluamme?

Lauryn: Hääparien yleisin kysymys minulle: "Kuinka paljon aikaa meidän on varattava hääpäivänä, jotta kaikki meille tärkeät hetket saadaan tallennettua?" Yritän aina painottaa, kuinka tärkeää on olla suunnitelma kuvausta varten. Jos asiat on mietitty etukäteen ja tiedämme kuka, missä ja milloin, kuvat saadaan otettua hyvinkin nopeasti. Näin jää enemmän aikaa viettää aikaa häävieraiden kanssa ja keskittyä hauskanpitoon. Parhaat kuvat syntyvätkin usein näistä rennon vapautuneista hetkistä.

 

Olemme nähneet ottamiasi kuvia verkkosivuillasi. Voisiko meistä ottaa samanlaisia?

Lauryn: Useimmat asiakkaani valitsevat minut kuvaajakseen journalistisen, hieman syrjemmältä asioita tarkkailevan tyylini johdosta. Pyydän pareja katselemaan sivuiltani löytyviä kuvia ja tutustumaan myös muiden kuvaajien jälkeen. Näin he saavat paremman käsityksen omista mieltymyksistään kuvaustyylin ja -paikan suhteen. Usein pareilla on jo hyvä käsitys siitä, missä he haluavat ottaa kuvia. Merkittävä osa suunnitteluprosessia onkin logistiikan suunnittelu niin, että nämä kuvat saadaan otettua hyvin niin täydellisinä kuin mahdollista.

Mitä tietoja tarvitset juhlapaikastamme?

Lauryn: Usein ylenkatsottu mutta silti tärkeä asia on, että hääparin vastuulla on antaa valokuvaajalle mahdollisimman tarkat tiedot hääpaikasta. Erityisen tärkeää on olla tiedossa, onko paikan omistajilla rajoituksia kuvaamisesta tietyissä tiloissa tai tietyillä piha-alueilla. Tämä voi nimittäin aiheuttaa paljon hankaluuksia, jos saan tietää asiasta vasta paikan päällä.

Tärkeää on myös miettiä suunnitelma B sateen varalle. Minun on tiedettävä, missä pystyn tällöin kuvaamaan ja pystynkö käyttämään siellä salamavaloja. Jos juhlapaikka on lähellä eikä se ole minulle entuudestaan tuttu, pyrin vierailemaan siellä etukäteen tutustumassa.

 

Tarvitsetko luettelon kuvattavista ihmisistä ryhmäkuvia varten?

Lauryn: Ilman muuta. Tämä on niin sanottu kuvauslista. Joskus juhlapaikalle nimetään vastuuhenkilö keräämään ihmisiä kuvaan. Itse en kuitenkaan halua vaivata ketään tällä velvollisuudella, sillä haluan, että kaikki paikalla olijat saavat nauttia hääjuhlasta. Siksi pyydän paria laatimaan minulle luettelon valokuvattavista henkilöistä, jonka perusteella pystyn itse huutelemaan nimiä ja keräämään kuvattavat ryhmäkuviin nopeasti ja tehokkaasti. Kuvauslistaa kannattaa pohtia tarkasti. Et tule antamaan itsellesi anteeksi, jos joku jää pois laskuista!

Pitäisikö meidän ottaa kihlajaiskuvat?

Lauryn: Kehotan aina pareja tekemään näin. Saatte upeat kuvat kutsu- tai save the date -kortteihin sekä lisäksi mahdollisuuden seurata, miten valokuvaaja työskentelee ja mikä hänen jälkikäsittelytyylinsä on. Voitte miettiä, onko teillä mielestänne "parempi puoli" kuvattavaksi sekä harjoitella oikein valokuvauksellisena olemista eri poseerauksissa. Saatatte myös havaita kuvakulmia, joista ette pidä. 

 

Onko valokuvaajan tiedettävä hääpäivän tapahtumajärjestys tarkasti?

Lauryn: Ainakin se auttaa paljon. Kuvattavien luettelon sekä juhlapaikan valokuvaamista koskevien rajoituksien lisäksi tämä kuuluu tärkeimpiin tietoihin, mitä minä valokuvaajana kuvattaviltani haluaisin.

Kun olen askeleen edellä tapahtumia koko ajan, pystyn suunnittelemaan parhaat kuvat, sopimaan aikataulut videokuvaajan kanssa ja huomioimaan myös muut paikalla olevat palveluntarjoajat, kuten DJ:n ja pitopalvelun. Lähettämällä päivän ohjelman aikatauluineen kaikille paikalla oleville palveluntarjoajille varmistat, että kaikki toimii hyvin ajallaan. Näin me palveluntarjoajat pystymme synkronoimaan omat tekemisemme. Minä haluan esimerkiksi tietää täsmälleen, monelta DJ aikoo soittaa häätanssin. Ne kuvat eivät yksinkertaisesti saa jäädä ottamatta!

Milloin kuvamme ovat valmiit?

Lauryn: Anna valokuvaajalle niin paljon aikaa kuvien jälkikäsittelyyn kuin hän tarvitsee. Tämä on se vaihe, jossa valokuvaaja tekee taikojaan. Ne eivät kuitenkaan tapahdu käden käänteessä. Valokuvien ottaminen on vain ensimmäinen työvaihe. Sen jälkeen jälkikäsittelen kuvat ja valmistelen ne esitettäväksi muodossa, joka kertoo tarinan hääpäivästänne – luku luvulta. Aivan kuin kirjassa siis. Ottamani kuvat ovat kirjan ensimmäinen luonnos. Valokuvat, jotka lopuksi saatte minulta, ovat oikoluettu ja muokattu, lopullinen painettava versio kirjasta.

Muista aina kysyä etukäteen, kuinka kauan kuvien toimittaminen kestää.

Kokeneet ammattilaiset osaavat jättää pelivaraa työlleen, joten on aivan mahdollista, että saat kuvat nopeammin kuin uskoitkaan. 

 

Yhteenveto: Laurynin vinkit

  • Varmista valokuvaajasi toimittamien valokuvien muoto niin aikaisin kuin mahdollista.
  • Anna valkokuvaajallesi runsaasti aikaa tehdä omia taikojaan kuvillesiodotus palkitaan varmasti.
  • Selvitä, onko juhlapaikalla valokuvaamista koskevia rajoituksia.
  • Lähetä päivän ohjelma ja aikataulu sähköpostiviestillä kaikille omia palvelujaan tarjoaville tahoille, jotta he pystyvät sovittamaan aikataulunsa yhteen.
  • Muista myös lähettää valokuvaajallesi lista kuvattavista. Siinä on mainittava "kuka, missä, milloin" jotta kaikki toivotut ryhmäkuvat saadaan varmasti otettua.