Sulje

Ohjeita tiedoston lataajalle

Hyväksytyt tiedostomuodot

Ylös
Tuemme useita eri ladattavien mallien tiedostomuotoja.
Adobe Acrobat 9 -tiedosto (*.pdf) (suositeltu)
Adobe Illustrator CS3 (*.ai) (suositeltu)
Adobe Photoshop CS3 -kuva (*.psd) (suositeltu)
Bittikarttakuva (*.bmp)
GIF-kuva (*.gif)
JPEG-kuva (*.jpg,*.jpeg)
Microsoft PowerPoint -tiedosto (*.ppt)
Microsoft Word 2010 -tiedosto (*.doc)
PCX-kuva (*.pcx)
PICT-kuva (*.pic,*.pict,*.pct)
PNG-kuva (*.png)
PostScript-tiedosto (*.ps)
TIFF-kuva (*.tif,*.tiff)

Ohjelmistot

Ylös
Käyttämällä jotakin seuraavien ohjelmistojen mallipohjista varmistat, että mallisi painatuskoko, resoluutio ja väriasetukset vastaavat vaatimuksiamme.

Tiedoston koko

Ylös
Valitse alla olevista tuotteista omasi nähdäksesi mallin painatusalueen koon

Leikkausvara

Ylös
Tiedoston reuna-aluetta kutsutaan leikkausvaraksi. Jotta alueen reunassa ei näkyisi valkoista reunusta, varmista, että taustaväri tai muut kuvan reunaan tarkoitetut elementit ulottuvat tiedoston ulkoreunalle saakka.

Leikkuurajat

Ylös
Leikkuulinjat vastaavat valmiin tiedoston kokoa. Tiedosto leikataan läheltä leikkuulinjaa, mutta painatuksen mekaanisen luonteen vuoksi, todellinen leikkuulinja saattaa sijoittua jonnekin leikkausvaran ja turvamarginaalien välille. Siksi on erittäin tärkeää sijoittaa teksti ja kuvat turvamarginaalien sisälle.

Painatusalue ilman marginaaleja vs. Rajattu painatusalue

Ylös
Milloin dokumentin kokoon kannattaa sisällyttää leikkausvarat
Jos työskentelet kuvitusohjelmalla (kuten Adobe Illustratorilla tai Corel Drawlla) tai kuvanmuokkausohjelmalla (kuten Adobe Photoshopilla tai Corel Photo-Paintilla), suosittelemme määrittämään tiedoston koon niin, että se sisältää myös leikkausvarat. Näin estetään valkoisten raitojen näkyminen valmiin painotuotteiden reunoissa, kun tuote leikataan lopulliseen mittaan.
Milloin dokumentti kannattaa tehdä leikattavaan kokoon?
Jos työskentelet taitto-ohjelmalla (kuten QuarkXPressillä tai Adobe InDesignillä), suosittelemme luomaan dokumentin leikattavaan kokoon ja määrittämään leikkausvaran (n. 3,5 mm) itse. Kun viet dokumenttia PDF-tiedostoksi lataamista varten, varmista tulostusasetuksista, että leikkausvara on valittu huomioitavaksi, jotta ne sisällytetään lopulliseen, ladattavaan PDF-tiedostoon.

Suoja-alue / Turvamarginaalit

Ylös
Turvamarginaalit ovat rajoja, jotka ovat varmasti alueen sisällä, kun tiedosto leikataan. Muistathan sijoittaa kaikki tärkeät tiedot, kuten nimet, osoitteet, puhelinnumerot tai logot turvamarginaalien sisäpuolelle (vähintään 3,5 mm etäisyydelle reunasta). Näin varmistat, ettei niitä rajata pois tiedostoa leikattaessa.

Kuvasuhde

Ylös
Kuvasuhde määritetään jakamalla kuvan leveys sen korkeudella. Mikäli kuvasi kuvasuhde ei ole sama kuin dokumenteissamme, se saattaa näyttää venytetyltä tai vääristyneeltä, kun sitä skaalataan sopivaksi.

Resoluutio

Ylös
Mitä tarkoittaa resoluutio?
Resoluutiolla tarkoitetaan kuvapisteitä tuumaa kohti (DPI) tai kuvan yksityiskohtien määrää. Useimmissa ladattavissa dokumenteissä tulisi olla 300 dpi lopullisessa painokoossa. Korkeampi resoluutio tarkoittaa yksityiskohtaisempaa kuvaa, suurempaa tiedostoa sekä pidempää latausaikaa.

PDF-asetukset

Ylös
Kun tallennat tiedoston PDF-muodossa Adobe Acrobat Distillerin avulla, on suositeltavaa, että lataat Adobe Acrobat Distiller -asetukset.

CMYK vs. RGB

Ylös
Painoprosessissa käytetään ns. CMYK-värejä (syaani, magenta, keltainen ja musta), kun taas ns. RGB-värejä (punainen, vihreä ja sininen) käytetään tietokoneiden näytöissä. Huomaathan, että JPEG-tiedostot on lähes aina luotu RGB-väreissä.
Tiedostojesi tulisi olla CMYK-muodossa, jotta näytöllä näkemäsi värit vastaavat lopullisen painotuotteen värejä. Mikäli luot dokumentin RGB-väreissä, valmiin painotuotteen värit saattavat poiketa jonkin verran alkuperäisestä kuvasta. Monia näytölläsi näkyviä kirkkaimpia värisävyjä ei myöskään voida painaa.

Taitoskohdat

Ylös
Taitoskohdat näyttävät, mihin taitos sijoittuu esimerkiksi esitteissä, kansioissa ja kirjekuorissa. Mikäli et halua tekstiäsi tai kuvaasi painettavan taitoskohtaan, varmistathan, että ne sijoittuvat marginaalien sisäpuolelle.

Fonttien muuntaminen ääriviivoiksi

Ylös
Teksti voidaan muuttaa käyriksi (poluiksi) joidenkin graafisten ohjelmien avulla. Tämä korjaa latausongelmat, jotka syntyvät, kun fontteja ei ole upotettu tiedostoon. Seuraamalla näitä helppoja vaiheita varmistat, että painettu teksti on selkeä.
Kuinka muuntaa fontit ääriviivoiksi Adobe Illustratorin avulla
  1. Valitse kaikki tekstit.
  2. Valitse Teksti> Luo ääriviivat
  3. Tekstillä on nyt siniset ääriviivat.
  4. Tallenna kopio ja lataa uudelleen.

Vektori- vs. bittikarttakuvat

Ylös
Mitä ovat vektorikuvat?
Vektorikuvissa osat määritellään matemaattisten lauseiden avulla. Tämän ansiosta vektorikuvat säilyttävät hyvän laatunsa koosta riippumatta. Taitto-ohjelmalla luodun vektorigrafiikan käyttäminen on suositeltavaa aina kun mahdollista.
Mitä ovat rasterikuvat?
Rasterikuva koostuu pienen pienistä pisteistä, joita kutsutaan pikseleiksi. Yhteen koottuna pienet pikselit muodostavat yhden yksittäisen kuvan. Rasterikuvat ovat erityisen hyödyllisiä silloin, kun halutaan luoda hienoja värisävyjen vaihteluita. Koska rektorikuvien pikselien määrä on kiinteä, on niiden haitta puoli se, että laatu heikkenee kuvaa suurennettaessa tai muulla tavoin muokatessa. Myös niiden tiedostokoko on suuri.

Kuvat

Ylös
Digitaaliset kuvat
Voit luoda painotuotteita internet-sivustollamme käyttämällä useista eri lähteistä olevia digitaalisia kuvia. Omat mallisi ja kuvasi voivat olla peräisin esimerkiksi digikamerastasi, skannerista tai internetistä.
Kuvissa, joita haluat käyttää, tulee täydellisessä koossaan olla noin 300 DPI:n resoluutio parhaan mahdollisen painotuloksen saavuttamiseksi. On hyvä tietää, että kuvan pienentäminen suurentaa sen resoluutiota. Esimerkiksi 600 x 900 pikselin kuvan resoluutio on 150 DPI:tä kuvakoossa 10 x 15 cm. Kuva voidaan kuitenkin painattaa 300 DPI:n resoluutiolla pienentämällä sen 5 x 7,6 cm kokoiseksi.
Digikamerakuvat
Mikäli haluat käyttää kuvia digikamerastasi, varmista kamerasi asetuksista ennen kuvan ottamista, että resoluutio on tarpeeksi korkea (300 DPI:tä) halutulle kuvakoolle. Useimmissa kameroissa on monia eri resoluutioasetuksia. Korkein mahdollinen resoluutio riippuu siitä, kuinka monta megapikseliä kamerassasi on.
Et voi suurentaa kuvan resoluutiota sen ottamisen jälkeen, paitsi pienentämällä sen painokokoa (kuvan lataamisen jälkeen). Ole tarkkana rajatessasi kuvaa sen ottamisen jälkeen, sillä rajaaminen vähentää pikselien määrää lopullisessa kuvassa.
Skannatut kuvat
Kuten digikameran, myös skannerin asetuksissa resoluution tulee olla oikein säädetty ennen kuvan skannaamista. Useimmissa skannereissa oletusasetus on 150 DPI:tä (tai SPI:tä). Säädä skannerisi resoluutio sellaiseksi, että se on kuvan lopullisessa painokoossa 300 DPI:tä. Jos valmis skannattu kuva on pienempi kuin suositeltava koko tai mikäli siinä on liian vähän dpi:tä, sinun tulisi joko skannata alkuperäiskuva uudelleen korkeammassa resoluutiossa tai käyttää kuvaa pienemmällä painoalueella.
Internetistä haetut kuvat
Internetissä julkaistujen kuvien resoluutio on yleensä 72 DPI:tä. Se on aivan liian alhainen, jotta saataisiin aikaan laadukasta painojälkeä. Lisäksi monet internetissä esiintyvät kuvat on suojattu tekijänoikeudella. Tämän vuoksi emme suosittele käyttämään kuvia internetistä.
Vinkkejä onnistuneisiin latauksiin
HUOM.: Lisätietoja ja lataamiseen liittyvää terminologiaa löydät klikkaamalla tällä sivulla olevaa Latausohjeet-välilehteä.
Käytä Photoshop- ja Illustrator -mallipohjiamme Ylös
Parhaan lopputuloksen saamiseksi suosittelemme käyttämään valmiita Adobe-mallipohjiamme, jotka näyttävät tuotteen painatusalueen, turvamarginaalit ja leikkausvaran.
Huom: On erityisen tärkeää, että tallennat tiedoston “ILMAN”“apuviivoja”, muutoin ne näkyvät printissä.
Apuviivojen pyyhkimiseksi pois, klikkaa silmä-kuvaketta Layers (tasot) -valikossa.
Tasot käytössä Tasot ei käytössä
Mikäli olet luomassa omaa tiedostoa etkä voi hyödyntää mallipohjiamme, toimi alla olevien ohjeiden mukaan.
Ota huomioon leikkausrajat ja -varat Ylös
Muistathan sijoittaa kaikki tärkeät tiedot, kuten nimet, osoitteet, puhelinnumerot tai logot vähintään 3,5 mm etäisyydelle reunasta turvamarginaalien sisäpuolelle (näkyvät kuvassa sinisinä viivoina). Näin varmistat, ettei niitä rajata pois tiedostoa leikattaessa.
Jotta myös välttäisit alueen reunassa näkyvää valkoista reunusta, varmista, että taustaväri tai muut kuvan elementit ulottuvat painatusalueen reunalle saakka. Ethän käytä leikkausmerkkejä, sillä ne eivät sovi yhteen latausprosessimme kanssa.
Suunnittele CMYK-väreissä Ylös
Koska tietokoneen näytöissä käytetään eri värinmääritystä (RGB) kuin ammattilaisten käyttämissä tulostimissa (CMYK), suosittelemme sinua vaihtamaan tiedostoosi CMYK-värien määrityksen, jotta lopputulos vastaisi mahdollisimman hyvin alkuperäiskuvaa. Ohjelmistosi salliessa käytä "CMYK: Web Coated (SWOP) V2" nähdäksesi lopulliset painovärit mahdollisimman todenmukaisina.
Käytä vektorigrafiikkaa Ylös
Taitto-ohjelmalla luodun vektorigrafiikan käyttäminen on suositeltavaa aina kun mahdollista. Vektorikuvat eroavat valokuvista siten, että vektorikuvissa osat määritellään matemaattisten lauseiden avulla. Vektorikuva säilyttää hyvän kuvalaadun koosta riippumatta.
Vektorikuva Rasterikuva
Muunna teksti käyriksi Illustration-ohjelman avulla Ylös
Teksti voidaan muuttaa kurveiksi (poluiksi) joidenkin graafisten ohjelmien avulla. Tämä korjaa latausongelmat, jotka syntyvät, kun fontteja ei voida upottaa tiedostoon. Illustrator-ohjelmassa voit yksinkertaisesti valita fontin ja käyttää Muuta teksti poluiksi -komentoa ("Create Outlines", Shift + Control + O). Tällä tavoin varmistat, että painettu teksti on selkeästi luettavissa.