Kulissien takana: joulukorttitrendit 2022

Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Mitä kaikkea tarvitaan VistaPrintin jokavuotisen joulukorttimalliston suunnitteluun? Noin yhdeksän kuukauden urakka, 50 ihmistä (tutkijoita, strategeja, trendiasiantuntijoita, suunnittelijoita, taiteellisia johtajia ja kuvittajia), tuhansia asiakasnäytteitä ja loputtomasti luovuutta sekä apua kanssamme touhuavilta joulutontuilta.

Juttelimme joidenkin Vista-tiimin jäsenten kanssa, jotka työskentelevät koko vuoden puhaltaakseen joulunajan tunnelman ajoissa henkiin. Lue lisää nelivaiheisesta luovasta prosessista ja katso, mitkä joulukorttimallit ovat tiimin jäsenten suosikkeja vuonna 2022.

  1. Ihan aluksi laitamme itsemme asiakkaan asemaan ymmärtääksemme, mitä he haluavat.
  2. Sen jälkeen perehdymme senhetkisiin trendeihin ja alamme kehitellä kuluvan vuoden korttimallistoa niiden perusteella.
  3. Sitten onkin suunnittelijoiden vuoro ryhtyä hommiin.
  4. Lopuksi asiakkaat saavat heittäytyä luoviksi ja lisätä mallipohjiin haluamansa yksityiskohdat.

Vaihe 1: Asiakkaan rooliin eläytyminen: mitä asiakkaat haluavat?

Tärkeintä on ymmärtää päähenkilöä, oli tarina mikä hyvänsä. Kun kyse on VistaPrintin joulukorttimallistosta, tämä tarkoittaa asiakkaan rooliin eläytymistä. Jokaisen joulusesongin jälkeen suunnittelustrategimme selvittävät, miten asiakkaat reagoivat edellisen vuoden kokoelmaan, mitä he hakivat ja miten he suunnittelivat omat korttinsa. Yritämme tunnistaa palveluumme ladatuista kuvista trendejä (kuten häät, vastasyntyneet, lemmikit tai jännittävät matkat): kun ymmärrämme, mistä asiakkaat haluavat kertoa ja mikä on heille elämässä tärkeää, osaamme suunnitella kortteja, joista he todella pitävät.

Miten selvitätte, millaiset joulukortit asiakkaita kiinnostavat?

Katie Raabe (Manager, Product Creation & Experience): Päätämme uusien korttien suunnittelusta selvittämällä, mitkä olivat edellisen kauden suosituimmat kortit ja mitkä uudet trendit ovat nousussa kuluvana vuonna. Haemme inspiraatiota muun muassa paperitarvikkeista, kukista ja typografiasta.

Jen Movitz (Creative Manager, Product Design): Tutkimme populaarikulttuurin trendejä, kuten sisustusta ja vaatteita. Sitten tutkimme asiakasdataa yhdessä strategiatiimin kanssa. Prosessi auttaa meitä määrittämään, mikä on suosittua tulevana jouluna.

Miten VistaPrint löytää asiakkaita kiinnostavat trendit eri puolilla maailmaa?

Joanna Alves (Associate Creative Director): Tarkastelemalla joulu- ja suunnittelutrendejä eri puolilla maailmaa saamme hyvän käsityksen siitä, mikä on missäkin suosittua. Strategimme Euroopassa analysoi asiakkaiden tekemiä ostoksia ja asiakkailta saatua palautetta.  Lisäksi meillä on ympäri maailmaa tuotesuunnittelijoita, jotka antavat palautetta ja auttavat omalla suunnitteluosaamisellaan.

Kulttuurintuntemus on tärkeä osa suunnitteluprosessia – siihen kuuluu palautteen kuunteleminen, korttien käyttötapojen seuraaminen ja erilaisten joulutraditioiden tunteminen, kuten vaikkapa ranskalaisten tapa lähettää uudenvuoden kortteja. Verkostoissamme on kääntäjiä joka puolelta maailmaa, ja he auttavat meitä ymmärtämään kulttuurisia vivahteita ja siten palvelemaan kaikkia asiakkaita.

HENKILÖKUNNAN SUOSIKKI

Yksi tämän vuoden suosikkikorteistani on Katie Uptonin yksinkertainen skottiruutuinen joulukortti. Hienostuneen juhlavassa mallissa hyödynnetään hillityn punaisia ja vihreitä sävyjä, ja hauskassa tekstissä on käytetty viehättävää fonttia. Klassinen ja minimalistinen malli tekee todella oikeutta kauniille valokuville.

Joanna Alves

Associate Creative Director

Vaihe 2: Trendien tunnistaminen saa hommat käyntiin

Me kaikki otamme vaikutteita ympäristöstämme. Siksi on tärkeää ottaa huomioon vallitsevat trendit ihmisiä miellyttävien korttien suunnittelemiseksi. VistaPrint pyrkii testaamaan suunnittelun rajoja ja antamaan asiakkaille samalla sen, mitä he haluavat: siksi tarjolla on joka vuosi sekä perinteisiä kortteja että vähän kokeellisempia ja trendikkäämpiä vaihtoehtoja.

Mitä trenditutkimus on ja mitä kaikkea se kattaa?

Jen: Trenditutkimus tutkii populaarikulttuurin estetiikkaa syvällisemmin. Hyödynnämme erilaisia lähteitä ja aineistoja, kuten muoti-, sisustus-, pinta- ja painosuunnittelua, kiinnittäen erityistä huomiota väreihin ja kuvioihin. Itse inspiroidun katsellessani kodin sisustuselementtejä, kuten mattoja, tyynyjä ja tauluja.

Joanna: Tuotekehitys ja tuotekokemus -tiimi kerää tietoa jouluun liittyvistä trendeistä apunaan trendikehityksiä ennustava palvelu. Käsittelemme teemoja, jotka liittyvät jokapäiväistä elämäämme koskeviin strategisiin ideoihin vuonna 2022. Täydennämme näitä havaintoja tarkastelemalla sisustuksen, kuvataiteen ja graafisen suunnittelun trendejä. Perehdymme myös omaan asiakastutkimukseemme ja siihen, miten brändimme ja verkkosisältömme pärjäävät kilpailijoihin ja omiin tavoitteisiin verrattuna. Kaikki nämä aspektit yhdessä antavat meille hyvän käsityksen siitä, miltä tuleva joulusesonki näyttää.

Mitä trendejä tulemme näkemään tämän vuoden joulukorttikokoelmassa?

Joanna: Olemme havainneet tämän vuoden trendeiksi mm. selkeät yksiväriset pinnat ja muodot, rohkean kirkkaanväriset versiot perinteisistä skottiruutukuvioista sekä hienostuneen nostalgiset kuvat, joissa näkyy rustiikkeja vaikutteita ja symboleja. Olemme myös tunnistaneet uusia tapoja esittää perinteiset kasvikuviot ja kukalliset teemat niin, että ”ikivihreät” klassikot näyttävät uusilta (esimerkiksi painolaattojen käyttäminen on suosittua).

Synnyttääkö VistaPrint uusia trendejä? Vai tarjoatteko vain sitä, mitä asiakkaat etsivät?

Katie: Tärkein prioriteettimme on tarjota asiakkaille sitä, mitä he etsivät.  Etsimme jatkuvasti uusia tapoja toteuttaa asiakkaiden toiveet. Mielestämme on myös tärkeää tuoda esille uusia trendejä, jotka eivät ehkä ole vielä niin suosittuja – niitä löytyy asiakkaitamme varten sieltä täältä galleriastamme. On tärkeää, että valikoimassamme on laajalti eri tyylejä ja trendejä, jotka vastaavat asiakaskunnan eri tarpeisiin.

HENKILÖKUNNAN SUOSIKKI

Suosikkini tämän vuoden joulukorttikokoelmasta on tämä näyttävä, ylisuuria kukkakuvioita hyödyntävä kortti. Malli näyttää jouluiselta muttei ole liian perinteinen tai mielikuvitukseton. Suunnittelija Irina Shapeton loi kukkien terälehdet ja kasvit paperileikkaustekniikalla, mikä antaa kortille käsintehdyn ja luonnonmukaisen ilmeen. Musta tausta on rohkea valinta joulukorttiin ja luo hienon kontrastin leikattujen paperikuvioiden kanssa.

Skylar Ryan

Art Director

Vaihe 3: Suunnittelijat ryhtyvät hommiin

Kuukausia kestänyt tutkimus- ja suunnitteluvaihe on nyt paketissa, mutta prosessi on vasta alussa. Nyt on aika herättää korttimallisto henkiin.

Mistä suunnittelijat inspiroituvat?

Skylar Ridabock (Art Director): Moni suunnittelija hakee inspiraatiota toisten kuvataiteilijoiden, tekstitaiteilijoiden, suunnittelijoiden ja jopa lastenkirjojen kuvittajien töistä. Minua innostavat sisustustrendit, pintakäsittelyt, kuviot, materiaalilaadut ja se, että liikun ulkona ja katselen ympärilleni. Jos näen ostoksilla ollessani muistivihon, jonka kannen kuvioinnista pidän, otan siitä kuvan. Seuraan Instagramissa useita suunnittelijoita ja tekstitaiteilijoita, ja he inspiroivat minua päivittäin. Haluan myös kuulla, mitä mieltä ystäväni ja perheenjäseneni ovat suunnittelemistani töistä. Vanhempani ovat sekä pienyrittäjiä että VistaPrintin asiakkaita, joten heidän mielipiteensä ovat minulle arvokkaita.

Jon Decelles (Art Director, Product Design): Joskus pyrin hakemaan erityistä inspiraatiota jotain työstämääni projektia varten, mutta omassa elämässäni minulla on taipumus innostua asioista, joista pidin lapsuudessani. Ihailen 80-luvun popkulttuuria ja ympäröin itseni siihen liittyvillä asioilla, mutta joskus otan vaikutteita myös paikallisilta taiteilijoilta ja vaikkapa (nyky)vintage-pakkauksista ja -suurtulosteista.

Miten suunnittelijat työskentelevät?

Skylar: Jokaisella suunnittelijalla on omanlaisensa prosessit, mutta monet tiimissämme aloittavat suunnittelun kuitenkin inspiraatiota hakemalla, minkä jälkeen he valmistelevat pienen koevedoksen saadakseen käsityksen siitä, miten parhaiten työstää kortin sommittelua. Sitten he herättävät ideansa henkiin tietokoneella. Talonsisäinen arviointi ja palaute ovat olennainen osa suunnitteluprosessia. Suunnittelijoita kannustetaan näyttämään työnsä tiimin muille jäsenille, jotka voivat antaa palautetta prosessin joka vaiheessa.

Jon: Jokaisella suunnittelijalla on omat mieltymyksensä, mutta itse haen yleensä inspiraatiota Pinterestin ja Instagramin taiteilijoilta ja suunnittelijoilta. Joskus ollessani kaupassa tai jossain ulkona perheen kanssa saatan nähdä jotain kiinnostavaa. Otan siitä kuvan kännykälläni ja tallennan sen inspiraatiomuistiooni. Sen jälkeen pyörittelen asiaa mielessäni, kunnes ideasta alkaa kehittyä toimiva konsepti. Hahmottelen ideoita myös pieneen muistikirjaan, jota pidän työpöydällä, ja keräilen erilaisia inspiroivia leikkeitä Photoshopiin ja Illustratoriin nähdäkseni, toimivatko ideat todellisuudessa. Sen jälkeen esittelen ideat tiimilleni ja pyydän (yleensä) palautetta ja muokkausehdotuksia useita kertoja, kunnes saavutamme lopputuloksen, joka vastaa asiakkaidemme tarpeisiin.

Kuinka henkilökohtainen suunnitteluprosessi on?

Skylar: Suunnitteluprosessi on erittäin henkilökohtainen ja erilainen jokaisen suunnittelijan kohdalla. Vaikka prosessissa on tietyt vaiheet, jotka kaikkien on käytävä läpi, jokaisella tiimiläisellä on kuitenkin oma ainutlaatuinen lähestymistapansa. Jotkut suunnittelijat piirtävät käsin paperille ja skannaavat työnsä, toiset taas tekevät kaiken iPadilla tai tietokoneella. Jotkut kirjoittavat suurimman osan typografiasta käsin, ja toiset taas suosivat ensisijaisesti fontteja. Eri suunnittelijoiden työtapojen moninaisuus ja vaihtelevuus tekevät joulukorttivalikoimasta niin monipuolisen.

Jen: Luova työ on mielestäni aina henkilökohtaista. Suunnittelijamme suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mikä vahvistaa heidän luovuuttaan. Lisäksi he osaavat ottaa huomioon asiakkaiden tarpeet sopivassa suhteessa.

Jennifer Nguyen (Art Director, Product Design): Suunnitteluprosessi voi olla hyvin henkilökohtainen, varsinkin kun osa siitä perustuu siihen, millaisia tunteita kortti meissä herättää. On vaikea arvioida asiaa puolueettomasti, koska saatamme itse olla asiakas, jolle korttia suunnittelemme. Suunnittelijana eritysosaamistani on tietää, mitä asiakas haluaa – mutta osa tästä tietämyksestä kertoo jotain myös omasta maustani ja siitä, mitä minä haluan. Minulla on tapana kysyä itseltäni: “Ostaisinko tämän itse, jos olisin asiakas?”

HENKILÖKUNNAN SUOSIKKI

Olen ihastunut tähän Mary Ellen Campisin yksinkertaiseen ja vähäeleiseen joulukorttiin. Hillitty tyyli ja ohut kullattu kehys saavat kortin erottumaan edukseen, ja linjojen ainutlaatuinen muotoilu antaa kortille persoonallisen ilmeen. Pääosassa ovat valokuvat, joten kuka tahansa kortin saa, tulee pitämään siitä välittömästi.

Jen Movitz

Creative Manager, Product Design

Vaihe 4: Asiakkaat heittäytyvät luoviksi

Paras loppu on sellainen, jota ei voi aavistaa. Olennainen osa VistaPrintin joulukorttien suunnittelua on varmistaa, että asiakkaat voivat viimeistellä korttinsa haluamallaan tavalla ja tehdä niistä ainutkertaisia ja henkilökohtaisia.

Jokaiseen korttiin liittyy paljon tunnetta ja luovuutta. Miten jätät tilaa asiakkaan luovuudelle kortin suunnittelussa?

Skylar: On tärkeää varmistaa, että joulukortit tuntuvat asiakkaistamme henkilökohtaisilta. Suunnittelemme kortit aina asiakas mielessämme.

Jen: Asiakkaat voivat lisätä korttiin valokuvia, vaihtaa kortin värejä ja siirrellä monia korttien elementtejä. Nämä ominaisuudet antavat asiakkaalle mahdollisuuden lisätä korttiin persoonallisia yksityiskohtia.

Joanna: Vuosien saatossa olemme ymmärtäneet, että asiakkaat ostavat kortit VistaPrintiltä, koska voivat tehdä niistä omanlaisiaan. Suunnittelemme mallit siten, että niissä on mahdollisimman paljon muokkausvaraa personointia varten. Ja tietysti oman valokuvan lisääminen on kaikista tärkeintä!

HENKILÖKUNNAN SUOSIKKI

Tänä vuonna valitsen jouluksi tämän hauskan modernin mutta retrotyylisen shakkiruutukortin. Vaikka ulkoasu poikkeaa tavanomaisesta joulukortista, se toimii epäsäännöllisten neliöiden ansiosta; käsinpiirretty malli antaa kortille lämminhenkisen ilmeen. Myös väritys vahvistaa kortin jouluista tunnelmaa. Kortin suunnittelija Skylar teki mallista erityisen kiinnostavan lisäämällä valokuvan puoliympyrän muotoon, mikä tekee kortista trendikkään ja modernin.

Jennifer Nguyen

Art Director, Product Design

Miltä tuntuu nähdä, kuinka asiakkaat muokkaavat malleja?

Katie: On todella kiinnostavaa nähdä, mitkä värivaihtoehdot asiakkaita kiinnostavat ja millaisia joulutervehdyksiä he haluavat lisätä kortteihin tehdäkseen niistä todella omiaan. Aina on myös ihana nähdä hymyileviä kasvoja ja söpöjä lapsia!

Skylar: Minusta on hienoa nähdä, kun kortit ovat käytössä. Asiakkaiden perhekuvien näkeminen korteissa on todella palkitsevaa.

Joanna: On niin ilahduttavaa nähdä, kun asiakkaat lisäävät kortteihin henkilökohtaisia yksityiskohtia. Kun he lisäävät suunnittelemaani korttiin perhekuvia ja omat tervehdyksensä, minusta tuntuu, kuin olisin osa heidän jouluaan.

Jennifer: On hauska nähdä, mitä asiakkaat malleista tekevät. Se auttaa meitä katsomaan kortteja vähän eri näkökulmasta ja parantamaan työtämme jatkossa. On kuitenkin erittäin tyydyttävää nähdä, kun asiakas muokkaa korttia onnistuneesti.

HENKILÖKUNNAN SUOSIKKI

Suosikkikorttini tänä jouluna on abstraktia skottiruutukuviota hyödyntävä kortti. Jennifer Nguyen (suunnittelija) onnistui uudistamaan perinteisen jouluisen kuvioinnin mielestäni upeasti käyttämällä käsinpiirrettyjä kuvioita ja trendivärejä. Vaikka kortin ilme on nykyaikainen ja ajankohtainen, se henkii perinteistä jouluista tunnelmaa.

Madison Dueck

Specialist, Product Creation and Experience

Mikä on sinusta parasta joulukorttimalliston suunnittelussa?

Katie: Minulla on kaksi suosikkivaihetta! Ensinnäkin tykkään tehdä trenditutkimusta nähdäkseni, miten kodinsisustus- ja kukkatrendit synnyttävät korttiteemoja. Toisekseen minusta on ihana nähdä, kuinka lahjakkaat suunnittelijamme tulkitsevat eri suuntauksia ja ideoita tehden niistä ainutlaatuisia ja kauniita taideteoksia.

Skylar: Eniten pidän korttien suunnittelemisessa siitä, että kortteja voidaan suunnitella hyvin monenlaisiin tarpeisiin ja eri tyylejä ja suuntauksia mukaillen. Kokoelmassamme ei ole kahta samanlaista korttia, ja on todella mielenkiintoista nähdä, kuinka jokainen suunnittelija tulkitsee toimeksiannon eri tavoin… tehden kortista oman tyylisensä.

Jen: Luova prosessi on ihana. Jouluisen inspiraation löytäminen kesän kuumuudessa on haastavaa mutta todella hauskaa. On erittäin tyydyttävää kokeilla eri kirjasintyyppejä, värejä ja kuvioita, jotka tuottavat iloa VistaPrintin asiakkaille.

Jon: Joulu on mielessäni vuoden jokaisena päivänä, kirjaimellisesti! Nautin joulukorttien suunnittelusta, koska niiden tekemisessä voi käyttää hieman enemmän luovuutta… Hyvän kuvituksen tai pienen taideteoksen luomiseen on vähän enemmän aikaa, koska joulukorteissa kuvamateriaali on usein kaikkein tärkeimmässä osassa.

Jennifer: Kun aloitan uuden kortin suunnittelun, on hauska tehdä tutkimustyötä, ja inspiraation ja ideoiden löytäminen on palkitsevaa. Parasta kuitenkin on, kun kaikki elementit – teksti, värit ja sommittelu – muodostavat lopulta yhden kokonaisuuden. Ja tietysti valmiin kortin tuottama hyvä mieli!

HENKILÖKUNNAN SUOSIKKI

Olen ihastunut tähän Irina Shapetonin luomaan minimalistiseen korttiin, jossa hyödynnetään kasvikuvioita. Kortti näyttää todella trendikkäältä: siinä yhdistyvät viivapiirrostyyli, hienostunut tekstuuri ja maanläheinen vihreä värisävy, joka antaa kortille luonnonmukaisen ilmeen. Kortti on helppo tunnistaa joulukortiksi, mutta se ei tunnu liian tavanomaiselta.

Katie Raabe

Manager, Product Creation & Experience