Täydellisen valokuvan ottaminen joulukortteja varten

Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Sinun ei tarvitse olla ammattikuvaaja ottaaksesi hyvän valokuvan Instagram-sivuja, yrityksesi verkkosivuja tai joulukortteja varten. Henkilökohtaisia kuvia voi käyttää myös itse suunniteltuihin kalentereihin tai valokuvakirjoihin, jos haluat luoda yksilöllisiä, ajatuksella annettuja lahjoja.

Nykyään laadukkaiden kuvien ottamiseen ei tarvita järjestelmäkameraa – siihen riittää oma älypuhelin. Kuka tahansa voi oppia ottamaan täydellisiä kuvia näiden asiantuntijavinkkien avulla riippumatta siitä, mikä laite hänellä on käytössään.

 • Valitse täydellinen hetki kuvan ottoon.
 • Mieti, mikä sommittelu kuvaan sopii.
 • Älä stressaa täydellisistä hymyistä.
 • Ota kuva ammattimaiseen tyyliin.
 • Keksi hauskoja jouluvalokuvaideoita.

Valitse täydellinen hetki kuvan ottoon

Ota kuva ulkoilmassa, jos mahdollista: luonnonvalossa työskentely on helpompaa kuin kuvaaminen keinovalojen kanssa. Yritä ottaa kuvat hetkenä, jolloin valo hehkuu kultaisena, eli tunti auringonnousun jälkeen tai tunti ennen auringonlaskua. Huomaat, että tällöin varjot ovat pitempiä ja luovat pehmeämmän kontrastin, koska valo osuu maahan matalammasta kulmasta. Matalalta paistavan auringon lämpimät sävyt tekevät aamunsarastuksesta ja iltahämärästä täydellisen hetken muotokuvien ottamiseen: pehmeä valo imartelee kuvattavaa eikä pakota siristämään silmiä. Jos kuitenkin pääset kuvamaan *vain* keskellä päivää kirkkaassa auringonvalossa, etsiydy varjoisaan paikkaan.

Aina ei tietysti ole mahdollista kuvata ulkoilmassa. Jos otat kuvia sisätiloissa, älä koskaan aseta kuvattavaa ikkunan eteen ja varmista, ettei pääasiallinen valonlähde ole tämän takana. Mikäli älypuhelimessasi tai kamerassasi on salamavalo, käytä sitä: luo pehmeämpi valaistus antamalla valon heijastua katosta tai seinistä. Jos sinulla ei ole salamavaloa, hyödynnä kaikki luonnonvalo asettumalla lähelle ikkunaa.

Toinen vinkki sisätiloissa kuvaamista varten koskee valonlähteen asettamista niin, että se tulee kohteen vierestä: tämä tekee kuvasta dramaattisemman.

Mieti, mikä sommittelu kuvaan sopii

Sommittelu tarkoittaa kuvattavien kohteiden asettelua toisiinsa nähden. Lopullinen sommittelu kannattaa visualisoida mielessään ennen kuvaamisen aloittamista. Ajattele, mihin tarkoitukseen käytät kuvaa ja miten haluat kohteiden täyttävän kuva-alueen. Jos otat valokuvaa joulukorttia varten, valitse kortin mallipohja etukäteen. Näin voit sommitella kuvat mallin mukaisesti ja ottaa kuvat lopullinen kokonaisuus mielessäsi.

Muista aina kolmen osan sääntö: jaa kuva mielessäsi kolmeen osaan, ja aseta kuvattava yhden jakolinjan päälle. Jos teksti on valitussa mallipohjassa vaikkapa oikealla, voit sijoittaa kuvattavan vasemmalle puolelle varmistaaksesi, että viestin lisäämistä varten jää runsaasti tilaa.

VistaPrintin vinkki

Jos aiot kirjoittaa valokuvan päälle tekstiä, varmista, että tausta on joko riittävän tumma tai vaalea ilman huomattavaa kontrastia. Näin teksti erottuu hyvin kuvaa vasten.

Älä stressaa täydellisistä hymyistä

On vaikeaa tuottaa luonnollisen näköinen hymy paineessa, etenkin jos kuvattava on ujo. Voit kertoa vitsin tai valita tutun kuvauspaikan, joka saa kuvattavan tuntemaan olonsa kotoisaksi – tämä auttaa kuvattavaa rentoutumaan ja välttämään kiusallisen keinotekoisen poseerauksen.

Älä myöskään aliarvioi salaa otettujen kuvien arvoa; ne voivat näyttää paljon luonnollisemmilta etenkin silloin, jos yrität ottaa hyviä kuvia pienistä lapsista. Valokuvaaja Remy Van Donk suosittelee ottamaan kuvia aidoista, luonnollisista tilanteista jokaisen kuvan lavastamisen sijaan. ”Ota useita kuvia hauskojen ja mukavien hetkien lomassa ja valitse mieleisesi otokset myöhemmin. Vuosien kuluttua, kun lapset ovat kasvaneet, ihmiset haluavat katsella juuri näitä kuvia tavanomaisten perhepotrettien sijaan.”

Vakavailmeiset kuvat, joissa kuvattava katsoo suoraan kameraan, voivat olla vaikuttavia ja sopia paremmin ammattilaisen muotokuvaksi esimerkiksi LinkedIniin tai ”Tietoa meistä” -sivulle.

Ota kuva ammattimaiseen tyyliin

Et tarvitse kallista järjestelmäkameraa hyvien joulukorttikuvien ottamiseen. Jos käytössäsi on älypuhelin, voit joka tapauksessa hyödyntää asiantuntijavinkkejä ja varmistaa niiden avulla, että saat otettua parhaat mahdolliset kuvat. Remy lisää, että iPhone-kamerat ovat yleensä tehokkaita ja suoriutuvat kuvauksesta todella hyvin myös haastavissa valo-olosuhteissa. ”Opettele käyttämään puhelimen kameraa – se on parempi kuin digitaalinen järjestelmäkamera (ellet sitten investoi 2 000 euroa objektiiviin).”

Noudata näitä ohjeita ennen kuvaamisen aloittamista:

 • Puhdista objektiivi ennen kuvien ottamista. (Tarkasta valmistajan ohjeista laitteellesi sopivat puhdistustavat!) Tämä auttaa ottamaan kristallinkirkkaita kuvia.
 • Jos et ole vielä varma, haluatko lopulta valita värivalokuvia vai mustavalokuvia, ota värikuvat ensin. Voit muuttaa suodatinta myöhemmin.
 • Asettaudu lähelle kuvattavaa. Mitä enemmän joudut zoomaamaan, sitä huonompi kuvanlaadusta tulee. Astu siis tarpeeksi lähelle ja ota kuvat – mutta jätä kuitenkin hieman tilaa sen varalta, että kuvaa on rajattava myöhemmin.

Keksi hauskoja jouluvalokuvaideoita

Nyt kun tiedät, miten täydelliset kuvat otetaan, on aika ryhtyä toimeen. Mieti, millä hauskoilla jouluvalokuvaideoilla voisit saada koko perheen kokoontumaan yhteen.

Luonnollisimmat kuvat näyttävät salaa napatuilta: koko perhe paistamassa pipareita tai rakentamassa lumiukkoa. Näistä tilanteista saa hersyvän hauskoja kuvia ja mukavia muistoja. Voit myös ottaa kameran mukaan retkelle ja ikuistaa perheenne valitsemassa täydellistä joulukuusta.

Saat kuvista erityisen näyttäviä, jos kuvattavilla on samanhenkiset asut. Niiden avulla perhe voi vahvistaa joulutunnelmaa: koristelkaa kuusi värikkäissä flanellipaidoissa, ottakaa joulupukki vastaan yhteensopivissa juhlavaatteissa tai valitkaa ulkoilmaretkelle punaisia asusteita, jotka erottuvat hienosti lunta vasten.

Vierastavatko kuvattavasi kameraa? Hauskoja valokuvia joulukortteja ja -lahjoja varten saa myös monista juhlapyhien symboleista, kuten joulukuusesta, piparkakuista ja koristeista. Lisää kuvaan eläinystäväsi – tuloksena on söpö lemmikkieläinpotretti, johon kaikki ihastuvat!  

Lisää vinkkejä ammattivalokuvaaja Remyltä

 1. Asetu matalalle. Älä kuvaa lapsia ylhäältä käsin. Istu siis lattialle tai asetu makaamaan asentoon, josta voit kuvata lapsen samalta tasolta.
 2. Erota kuvattava sekavasta tai yksityiskohtia vilisevästä taustasta. Pyydä kuvattavaa tulemaan lähemmäs kameraa, jotta saat ammattimaisen näköisiä kuvia.
 3. Käytä yksinkertaista taustaa. Pelkistetty seinä, ikkuna tai epäteräväksi jätetty joulukuusi auttaa luomaan hienoja sommitelmia.