Birds ja KoldBath kehittivät start-up-yrityksiään Vistaprintin tuella

Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Birds Relations ja KoldBath ovat Njord Nest -start-up-kilpailun toisen kierroksen voittajia. Juttelimme yritysten perustajien kanssa ja opimme lisää heidän yritysideoistaan. Kuulimme myös, mitä he ovat tähän mennessä oppineet Njord Nest -yhteistyöstä ja miten he ovat sen kokeneet.

Njord Nest -kilpailu start-up-yrityksille suunniteltiin auttamaan yrittäjiä unelmansa toteuttamisessa kestävän kehityksen keinoin. Kilpailun toteuttivat yhteistyössä Vistaprint ja Drivhuset. Kilpailun 12-viikkoisen yrittäjyysohjelman aikana finalistit saivat kehittää omista varteenotettavista ideoistaan vieläkin vakuuttavampia kestävän kehityksen aloitteita työpajojen, mentoroinnin ja runsaan asiakaspalautteen avulla.

Bird-sovellus tekee parisuhteen parantamisesta helppoa ja hauskaa

Kolmas pariskunnista tuntee suhteessaan onnettomuutta tai ahdistusta. Se vaikuttaa heidän henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiinsa sekä yksilön että koko perheen tasolla. Nykyisin ajatellaan usein, että pariterapia sopii lähes tiensä päähän tulleille pareille: sitä pidetään pariskuntien ”viimeisenä mahdollisuutena”. Birds-tiimi halusi vähentää parisuhdetyöhön liittyvää häpeää ja löytää pariskunnat jo aikaisemmassa vaiheessa, ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi. Birds-hankkeen takana olevat psykologit Clara ja Helga päättivät aloittaa yhteistyön Sofian ja Isan kanssa. Sofia on aiemmin työskennellyt johdon konsultoinnin sekä strategian ja liiketoiminnan kehittämisen parissa, ja Isalla taas on kokemusta tuotekehityksestä. Yhdessä he perustivat Birds Relations -yrityksen.

Parisuhteen kehittäminen päivittäisten tehtävien muodossa

Birds-sovellusta käyttämällä pariskunnat voivat oppia ymmärtämään toisiaan paremmin, parantaa vuorovaikutustaan ja vahvistaa suhteen positiivisia puolia. Pariterapian näyttöön perustuvia menetelmiä on muokattu ja pakattu pienemmiksi sisältöpaketeiksi sovelluksessa, joka sopii jokapäiväiseen elämään. Harjoituksia voidaan tehdä joko yksin tai yhdessä puolison kanssa. Sovellus tarjoaa työkalut ja tietoa parisuhteen parantamiseen: tavoite on, että kummatkin tulevat nähdyiksi ja arvostetuiksi, hyväksyvät toistensa erilaiset piirteet, ratkaisevat konflikteja ja lähentyvät toisiaan.

– Ajatuksena on, että parisuhdetta voi parantaa proaktiivisesti hauskalla ja helpolla tavalla. Ihan jokaisen täytyy tehdä töitä parisuhteensa eteen. Parisuhteeseen kannattaakin suhtautua samoin kuin omaan terveyteen: sitä on huollettava, jos sen haluaa pysyvän hyvänä.

Miten Birds kehitti yritysideoitaan Njord Nestin avulla?

Birds-tiimille yksi syy Njord Nest -kilpailuun osallistumiseen oli lopussa odottava palkinto eli mahdollisuus esittää yritysideansa suurelle raadille. Toinen tiimin mielenkiinnon herättänyt tekijä oli mahdollisuus tavata muita yrittäjiä. Koska Birds keskittyy mielenterveyden kohentamiseen, myös kestävän kehityksen teema tuntui brändille sopivalta:

– On paljon näyttöä siitä, että maailman kehityssuunta ei ole oikea. Tarvitsemme toimintatapoja, jotka edistävät kestävää kehitystä, tukevat paikallisyhteisöjä ja parantavat terveyttä ja maailman tilannetta. Kestävän kehityksen pitäisi olla jokaisen yrityksen prioriteetti. Olemme ylpeitä siitä, että saamme työskennellä asian eteen joka päivä.

”Kaikki, mitä voisimme toivoa ja pyytää”

Njord Nest -kilpailuun osallistuvat start-upit toimivat kaikki eri aloilla eivätkä siis kilpaile samoista asiakkaista, mitä Birds-tiimi arvostaa. Tiimin suurin oppiläksy Njord Nest -kilpailusta liittyy omien yritysideoiden myyntiin. Myyntipuheita eli pitchejä opeteltiin alussa luonnostelemaan, ja lopulta pitchauksessa kehityttiin todella hyväksi.

– Palkinnoista päättävä raati oli upea, ja kysymykset olivat mahtavia. Raadin jäsenet ymmärsivät tuotekonseptin nopeasti, ja meille esitettiin osuvia kysymyksiä, joista oli mielenkiintoista keskustella. Kokemus oli hauska ja arvokas, ja oli todella mukavaa kuulla myös muiden yrittäjien myyntipuheet.

Miten tiimi aikoo hyödyntää Njord Nest -palkinnon?

Tähän mennessä Birds-tiimi on huolehtinut itse lähes kaikesta markkinointi- ja suunnittelutyöstä ja yrittänyt askel askeleelta löytää aina oikean ratkaisun. He ovat tehneet yhteistyötä yrityksen kanssa, joka piirsi heille kuvituksia ja laati videoita.

– Teimme yhteistyötä oman verkostomme markkinointieksperttien kanssa, mutta käytössämme oli vain vähän resursseja. Siksi työ piti lopulta tehdä itse; yritimme selviytyä parhaan kykymme mukaan.

Vistaprint-lahjakortilla he haluavat ostaa palveluja WordPressiltä verkkosivujensa ulkoasun päivittämiseksi. Heti kun logo on valmis, osa palkinnosta käytetään myös painettuihin materiaaleihin.

– Nyt meillä on oma markkinointibudjetti. Sen lisäksi että voimme käyttää rahaa mainoksiin, voimme myös luoda uutta. Aiomme laittaa Vistaprintin sunnittelijat ja web-kehittäjät töihin.

Pian Birds-tiimi saa vahvistusta uudesta teknologiajohtajasta Ericistä. Seuraavana vuorossa ovat uusien ominaisuuksien ja sisällön lisääminen sovellukseen ja siemenrahastojen hakukierroksen loppuunvienti.

KoldBath yhdistää ruotsalaiset isoäidit ja vasta maahan saapuneet naiset

Ranskalainen Audrey ja yhdysvaltalainen Cara tapasivat naisasiantuntijoille tarkoitetulla verkkoalustalla Ruotsiin muutettuaan. Kahviteltuaan keskenään he huomasivat, kuinka paljon yhteistä heillä oli, joten he alkoivat heti suunnitella sopivaa yhteisprojektia.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Cara työskenteli YK:lle ja Punaiselle ristille kansainvälisenä siirtolaisuusasiantuntijana. Caran luovat ideat saivat hänet kuitenkin kokeilemaan sosiaalista yrittäjyyttä, ja hän perusti yrityksen, joka yhdisti kaukaisilla pakolaisleireillä asuvat käsityöläiset eri puolilla asuviin muotisuunnittelijoihin. Cara uskoo taloudellisen ja luovan osallistavuuden malliin ja on vakuuttunut, että ihmiset eivät halua riippua hyväntekeväisyydestä vaan ansaita elantonsa itse omilla taidoillaan.

Audrey puolestaan työskenteli luksusmuotiteollisuudessa kankaiden ja nahan sisäänostajana. Hän alkoi arvostaa laadukkaasti valmistettuja tuotteita mutta joutui samalla todistamaan laajamittausta resurssien haaskausta kulissien takana. Hänen yrittäjyytensä alkoi, kun hän ryhtyi valmistamaan käsintehtyjä nahkatuotteita ja päätyi tekemään yhteistyötä eri puolella Afrikkaa asuvien käsityöläisten kanssa.

Käyttämättömästä ruotsalaisesta villasta tehdään muodikkaita käsinneulottuja pipoja

Cara ja Audrey ovat kummatkin muuttaneet Ruotsiin ulkomailta, arvostavat käsityötaitoja ja kannattavat kestävää kehitystä. Lisäksi he jakavat tietyn elämänkatsomuksen: He haluavat ymmärtää uutta ympäristöään ja tehdä yhteistyötä paikallisten kanssa. He myös näkevät yhteiskunnallisten haasteiden tarjoamat mahdollisuudet. Yhteiset keskustelut johtivat lopulta ColdBath-start-upin perustamiseen. Yritys kerää käyttämätöntä ruotsalaista villaa ja yhdistää toisiinsa ruotsalaiset isoäidit ja vasta maahan saapuneet naiset, jotka luovat yhdessä käsinneulottuja villapipoja.

Ruotsissa 80 % kaikesta villasta heitetään pois tai poltetaan, koska eri teollisuudenalat eivät käytä sitä. Vuonna 2020 Ruotsin sosiaalihallitus (Socialstyrelse) raportoi, että 50 % vanhuksista on yksinäisiä. Vaikka Ruotsissa on noudatettu varsin avointa maahanmuuttopolitiikkaa, neljä viidestä vasta saapuneesta naisesta jää työttömäksi oleskeluluvan saatuaan (ensimmäisten neljän Ruotsin-vuotensa aikana). Cara ja Audrey ajattelivat, että he voisivat muuttaa tätä haastavaa – tai pikemminkin mahdollisuuksia tarjoavaa – tilannetta positiiviseen suuntaan.

Miten KoldBath kehitti yritysideoitaan Njord Nestin avulla?

Cara ja Audrey kiinnostuivat Njord Nest -ohjelmasta, koska se tarjosi heille mahdollisuuden tutustua muihin pohjoismaalaisiin yrittäjiin. Ohjelma motivoi ja tuki heitä ja auttoi verkoston rakentamisessa.

– Energia Njord Nest -ohjelmassa oli loistava! Vaikka kaikki halusivat voittaa, tunnelma ei ollut koskaan liian kilpailuhenkinen. Työpajat suunniteltiin niin, että teimme keskenämme yhteistyötä. Ohjaajat olivat todella kannustavia ja hyvin asiantuntevia. Jokaisesta työpajasta oli hyötyä, mikä on paljonpuhuvaa, koska minä ja Audrey toimimme jo yrittäjinä.

– Njord Nest -kilpailun voittaminen merkitsi meille paljon, koska se tuntui siltä kuin uusi kotimaa olisi antanut meille hyväksyntänsä.

Miten tiimi aikoo hyödyntää Njord Nest -palkinnon?

Mitä markkinointiin ja suunnitteluun tulee, KoldBath odottaa innolla yhteistyötä Vistaprintin kanssa:

– Ammattimainen ja vaikutuksen tekevä logo on tärkeää KoldBathille, jotta voimme luoda helposti markkinoitavan brändin ja kestävän liiketoimintamallin.

– Yritystoimintamme kehittyessä opimme tunnistamaan, missä suoriudumme hyvin ja missä emme. Saamme jonkin verran apua markkinointistrategiamme kanssa omalta verkostoltamme, emmekä malta odottaa, että pääsemme suunnittelemaan logoa Vistaprintin kanssa. Hieno, ammattimainen logo on meille erittäin tärkeä. Meille olennaista on, että KoldBath hoitaa hyvin markkinointiin ja brändäykseen liittyvät aspektit alusta asti. Näin voimme oikeasti luoda kestävää kehitystä tukevan yrityksen. Yhteistyö Vistaprintin kanssa ja apu ammattimaisen logon ja muiden markkinointimateriaalien suunnittelussa on juuri sellaista tukea, jota tarvitsemme toimintamme käynnistämiseen. Tekemällä yhteistyötä Vistaprintin kanssa rakennamme vahvaa pohjaa brändille, jonka tavoitteena on kasvaa laajalti tunnetuksi.

Hakemuksia otetaan vastaan

Haluatko nostaa pienyrityksesi seuraavalle tasolle? Kestävää kehitystä tukevan Njord Nest -kilpailun kolmas kierros on nyt alkanut. Jätä hakemus, niin sinulla on mahdollisuus voittaa konsultointi- ja suunnittelupalveluja, markkinointimateriaaleja ja 2 500 €:n verran rahaa.

Jätä hakemus