Kaikki mitä pienyrittäjän tarvitsee tietää TikTokista.

Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Sosiaalinen media on yksi parhaista kanavista pienyrityksen markkinointiin ja yhteyden luomiseen asiakkaiden kanssa, minkä lisäksi se auttaa kasvattamaan asiakasuskollisuutta, myyntiä ja tuloja. Vaikka suurin osa pienyrityksistä käyttää jo Facebookia, Instagramia ja Twitteriä, uudempi sosiaalisen median alusta valtaa maailmasta jalansijaa kovalla vauhdilla. Kyse on TikTokista,

joka julkaistiin vuonna 2017, minkä jälkeen se on kerännyt uskomattomat miljardi kuukausittaista aktiivista käyttäjää. Alustan kasvaessa monet brändit ovat huomanneet, että TikTokissa markkinointi on ihanteellinen tapa luoda yhteys kohdeyleisöön ja saavuttaa oman yritystoiminnan kannalta konkreettisia tuloksia.

Jos haluat varmistaa yritystoimintasi menestyksen vuonna 2022 (ja siitä eteenpäin), muista perehtyä TikTok-markkinoinnin kaikkiin yksityiskohtiin. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä pienyrittäjän on tiedettävä TikTokista: annamme mm. vinkkejä, joiden avulla voit viedä yrityksesi seuraavalle tasolle TikTokia hyödyntämällä.

Mikä TikTok on ja miksi pienyrittäjän pitäisi käyttää sitä?

Ennen kuin tarkastelemme, miten pienyrittäjä voi hyödyntää TikTokia, esittelemme TikTokin nopeasti ja analysoimme, miksi TikTokissa mainostaminen on nykyisessä somekulttuurissa brändeille välttämätöntä.

TikTok on sosiaalisen median alusta, jossa käyttäjät voivat luoda ja jakaa lyhyitä videoita sekä katsella, jakaa ja kommentoida muiden käyttäjien luomaa sisältöä. Vaikka videoita voi luoda lähes mistä aiheesta tahansa, muutama trendi on noussut huomattavan suosituksi. Niitä ovat esimerkiksi haasteet, tanssit ja pilat sekä ohje- ja tuotevideot.

Vaikka monet pitävät TikTokia etenkin nuorempien käyttäjien sovelluksena, käyttäjäkunnan ikäjakauma on tosiasiassa varsin tasainen. Statista-yrityksen analysoimien tietojen mukaan 47,4 % käyttäjistä on enintään 29-vuotiaita ja 42 % 30–49-vuotiaita (yli 50-vuotiaita käyttäjiä on 11 %). Koska TikTok vetää puoleensa hyvin erityyppisiä käyttäjiä, lukuisat yritykset ovat huomanneet alustan mahdollistavan yhteyden luomisen asiakkaisiin uudella ja merkittävällä tavalla.

Mitkä ovat siis TikTok-markkinoinnin tarjoamia etuja? TikTok on hyvä valinta pienyrityksille monestakin syystä. Tässä on niistä muutama:

  • TikTokia hyödynnetään vielä muita somealustoja vähemmän, joten kilpailu on vähäisempää. Vaikka TikTokin suosio pienyritysten keskuudessa kasvaa nopeasti, se ei ole vielä yhtä tunnettu kuin muut somealustat. Siksi TikTokissa on tunnetuimpia alustoja vähemmän kilpailua ja vaikutuksen tekeminen asiakkaisiin voi olla helpompaa (ja edullisempaa!).
  • Alusta tarjoaa monipuolisia markkinointi- ja mainontamahdollisuuksia. TikTokissa asiakkaat voi tavoittaa monin eri tavoin. Voit luoda sisältöä ja kasvattaa seuraajien määrää orgaanisesti – tai voit kohdistaa viestintäsi maksullisen TikTok-markkinoinnin avulla ihanteelliseen kohderyhmääsi.
  • TikTok tarjoaa käyttöösi suorituskykyanalytiikkaa, jonka avulla voit optimoida markkinointistrategiasi. Markkinointistrategian optimointiin tarvitaan dataa. TikTokilta dataa saa suorituskykyanalyysiominaisuuksien kautta (ominaisuudet ovat käytettävissä TikTok Business Account -yritystileillä). TikTokista saa reaaliaikaista dataa sen ymmärtämiseksi, minkälainen videosisältö vetoaa omiin ihanneasiakkaisiin. Näin sisältöstrategian voi optimoida ja tuottaa videoita, joilla on positiivinen vaikutus omaan yritystoimintaan.
  • Laadukkaiden videoiden luominen, muokkaaminen ja jakaminen on helppoa. Jos ajatus videosisällön luomisesta tuntuu ylitsepääsemättömältä, älä huoli: TikTokissa on valikoima muokkaustyökaluja, joiden ansiosta oman sisällön kuvaus ja muokkaus (kuten tekstin, äänitehosteiden ja suodattimien lisääminen) käy helposti.
  • TikTok antaa mahdollisuuden luoda aidomman yhteyden omiin asiakkaisiin. Videosisältö tarjoaa tilaisuuden päästää asiakkaat kurkistamaan yritystoimintasi kulissien taakse. Jos omistat vaikkapa ravintolan, voit julkaista videon usein kysytyistä kysymyksistä keittiömestarisi kanssa. Jos sinulla taas on vaatebrändi, voit jakaa videon, jossa esitellään vaatteiden suunnittelu- ja tuotantomenetelmiä. Tällaisten sisältöjen avulla voit luoda syvemmän ja merkityksellisemmän yhteyden seuraajiisi, mikä voi lopulta kasvattaa yrityksesi asiakaskuntaa ja myyntiä.

Oletko valmis aloittamaan? Seuraavassa käydään läpi muutama vinkki, joiden avulla suunnittelet tehokkaan TikTok-markkinointistrategian:

  1. Käytä aikaa alustan tutkimiseen.
  2. Määrittele tavoitteesi.
  3. Luo hyödyllistä ja tarpeellista sisältöä.
  4. Hyödynnä trendejä.
  5. Varmista, että ihmiset innostuvat tuotteistasi ja palveluistasi.

1. Käytä aikaa alustan tutkimiseen

Ajatus markkinoinnin ja mainostamisen aloittamisesta TikTokissa oikopäätä voi tuntua houkuttavalta. Jos haluat TikTok-strategiasi kuitenkin olevan tehokas, alustaan tutustumiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa. Se auttaa muodostamaan yleiskuvan TikTokin toiminnoista ja siitä, minkälaista sisältöä alustalla toistetaan. Rekisteröi Tiktokiin siis oma tili ja aloita alustan tutkiminen!

Katso, minkätyyppisiä videoita alustalta löytyy, millaiset videot ovat pidettyjä ja mitkä kategoriat ovat relevantteja oman yritystoimintasi kannalta. Jos jotkin kilpailijasi jo hyödyntävät alustaa, katso, minkälaisia videoita he tuottavat. Ideoiden varastaminen ei tietenkään kannata, mutta kilpailijoiden sisältöön tutustuminen voi antaa hyvän käsityksen siitä, millaisia videoita ihanneasiakkaasi katselee.

2. Määrittele tavoitteesi

Et voi tietää, onko TikToki-markkinointistrategiasi onnistunut, jos et tiedä, miten onnistuminen kohdallasi määritellään. Ennen kuin siis laadit strategian, käytä aikaa tavoitteidesi määrittelyyn ja mieti, miten aiot mitata edistymistä.

Voit esimerkiksi päättää, että tärkein tavoitteesi TikTokissa on houkutella uusia asiakkaita kivijalkakauppaasi. Montako asiakasta haluat tuoda kauppaan alustan kautta? Miten voit määrittää, tulevatko he luoksesi juuri TikTokin ansiosta? Voit esimerkiksi antaa jollakin videollasi eksklusiivisen alennuskoodin ja pitää kirjaa siitä, montako asiakasta käyttää kyseistä koodia seuraavien viikkojen aikana.

3. Luo hyödyllistä ja tarpeellista sisältöä

Jos videosi eivät tarjoa asiakkaille mitään aidosti hyödyllistä, ne eivät myöskään pysty käytännössä parantamaan yritystoimintasi tulosta. Siksi on erittäin tärkeää ajatella, millä tavalla voit vastata yleisön tarpeisiin – näin voit luoda hyödyllisiä videoita, jotka täyttävät nämä tarpeet.

Saatko asiakkailta esimerkiksi paljon kysymyksiä siitä, miten jotakin tuotettasi käytetään? Luo pikaopasvideo, jossa vastataan asiakkaiden kysymyksiin. Kehuvatko asiakkaat jotakin tiettyä ravintolassasi tarjottua jälkiruokaa? Luo video, jossa näytetään kaikki jälkiruoan valmistukseen tarvittavat vaiheet – näin he arvostavat herkkua sitäkin enemmän.

Muista, että TikTok on monessa suhteessa viihdealusta. Siksi asiakkaan tarpeeseen vastaaminen voi joskus tarkoittaa sitä, että osaat viihdyttää heitä muutaman minuutin ajan. Älä siis pelkää hauskojen, omalaatuisten tai muuten viihdyttävien videoiden luomista ja jakamista. Joskus pelkästään se, että saat jonkun hymyilemään tai nauramaan videollesi, voi kiinnittää uuden mahdollisen asiakkaan huomion.

Vistaprintin vinkki

Etkö ole aiemmin luonut videosisältöä? Aloita tutustumalla TikTok-mallipohjaan VistaCreate-palvelussa, ja anna videolle sitten brändisi tyyliä vastaava yksilöllinen ilme.

4. Hyödynnä trendejä

Trendeistä tulee nopeasti suosittuja TikTokissa, oli kyse sitten TikTok-haasteesta tai trendikkäistä ääniefekteistä. Kun käytät TikTokia pienyritystäsi varten, oman version luominen viimeisimmästä trendistä on mahtava tapa tavoittaa enemmän ihmisiä ja esitellä omaa sisältöä uusille asiakkaille.

Jos esimerkiksi markkinoit TikTokissa yrityksesi hiustenhoitotuotteita, voit luoda Beautiful Hair Challenge -teemaisen videon, jossa ihmiset haastetaan esittelemään upeita hiuksiaan. Jos toivot Tiktokin tuottavan positiivista pöhinää uuden kuntosalisi ympärille, voit luoda sarjan videoita, joissa salin henkilökunta matkii TikTokin suurimpia tanssitrendejä.

Kun videoita luo TikTokissa valmiiksi suosituista aiheista, sisältö leviää helpommin laajemmalle yleisölle. Samalla osa yleisöstä alkaa seurata yrityksen tiliä ja saat (toivottavasti) joistakin uusia asiakkaita. Kun osoitat tuntevasi viimeisimmät trendit, seuraajasi saavat sinusta muodikkaan ja nuorekkaan kuvan – mikä ei ole koskaan haitaksi!

Vistaprintin vinkki

TikTok-trendivideoiden luominen voi esitellä sinut aivan uudelle yleisölle. On siis tärkeää varmistaa, että oma brändi tulee videoissa esiin. Brändin näkyvyyden voi taata käyttämällä videoissa omalla logolla varustettuja tuotteita, kuten T-paitoja tai päähineitä.

5. Varmista, että ihmiset innostuvat tuotteistasi ja palveluistasi

Tärkeintä ei ole se, kuinka suuri määrä ihmisiä näkee TikTok-videosi. Jos videot eivät saa ihmisiä innostumaan pienyrityksestäsi tarpeeksi yhteydenottoa varten, TikTok-strategia ei tule kasvattamaan asiakaskuntaa, myyntiä eikä tuloja.

Muista siis tehdä riittävä määrä videoita, joissa esitellään yrityksesi tuotteita ja/tai palveluja, ja esittele ne tavalla, joka saa yleisön innostuksen kasvamaan.

Ajatellaan, että olet tuomassa markkinoille vaikkapa uutta kylpypommisarjaa. Luo tuotteen esittelyvideo, jossa avaat tuotepakkauksen, pudotat tuotteen kylpyammeeseen ja seuraat sen poreilua ja vaahtoamista sateenkaaren kaikissa väreissä. Haluatko sen sijaan luoda TikTokin avulla yhteyden uusiin asiakkaisiin yrityskonsultointifirmaasi varten? Luo joukko videoita, joissa tarjoat ilmaisia neuvoja ja vinkkejä yrittäjille.

Mitä kiinnostavamman kuvan videot antavat tuotteistasi tai palveluistasi, sitä todennäköisemmin yleisö ottaa yritykseesi yhteyttä myös tosielämässä.