Kulissien takana: Joulukorttitrendit 2021

Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Mitä kaikkea kuuluu Vistaprintin jokavuotisen joulukorttimalliston suunnitteluun? Noin yhdeksän kuukauden urakka, 50 ihmistä – mukaan lukien tutkijat, strategit, trendiasiantuntijat, suunnittelijat, taiteelliset johtajat ja kuvittajat – tuhansia asiakasnäytteitä ja loputtomasti luovuutta. Jututimme kuutta Vistaprintin työntekijää, jotka ovat olennaisessa osassa joulukorttimalliston suunnittelussa. Täällä voit tutustua heidän valitsemiinsa malleihin sekä lukea lisää 4-vaiheisesta luovasta prosessista.

  1. Ihan aluksi laitamme itsemme asiakkaan asemaan ymmärtääksemme, mitä he haluavat.
  2. Sen jälkeen perehdymme senhetkisiin trendeihin ja alamme niiden perusteella kehitellä sen vuoden korttimallistoa.
  3. Sitten onkin suunnittelijoiden vuoro ryhtyä hommiin.
  4. Lopuksi vielä asiakkailla on mahdollisuus heittäytyä luovaksi ja lisätä mallipohjiin haluamansa yksityiskohdat.

Vaihe 1: Asiakkaan rooliin eläytyminen: mitä asiakkaat haluavat

Päähenkilön ymmärtäminen on avainasemassa oli tarina mikä hyvänsä. Kun kyse on Vistaprintin joulukorttimallistosta, tämä tarkoittaa asiakkaan rooliin eläytymistä. Jokaisen joulusesongin jälkeen suunnittelustrategimme selvittävät, miten asiakkaat reagoivat edellisen vuoden kokoelmaan, mitä he hakivat ja miten he suunnittelivat omat korttinsa. Yritämme tunnistaa trendejä lähetetyistä kuvista, esim. häät, vastasyntyneet, lemmikit tai jännittävät matkat – kun ymmärrämme, mikä on asiakkaillemme elämässä tärkeää, osaamme suunnitella kortteja, joista he todella pitävät.

Miten selvitätte, millaisia joulukortteja asiakkaat etsivät?

Katie Raabe (johtaja, tuotekehitys ja tuotekokemus): Päätämme uusien korttien suunnittelusta selvittämällä, mitkä olivat edellisen kauden suosituimmat kortit ja mitkä uudet trendit ovat nousussa kuluvana vuonna. Haemme inspiraatiota muun muassa kodin sisustuksesta, paperitarvikkeista, kukista ja typografiasta.

Jen Movitz (luova johtaja, tuotekehitys ja tuotekokemus): Tutkimme populaarikulttuurin trendejä, kuten sisustusta ja vaatteita. Sitten tutkimme asiakasdataa yhdessä strategiatiimin kanssa. Prosessi auttaa meitä määrittämään, mikä on tulevana jouluna suosittua.

Miten Vistaprint palvelee asiakkaita eri puolilla maailmaa?

Joanna Alves (luova johtaja, tuotekehitys ja tuotekokemus): Tarkastelemalla joulu- ja suunnittelutrendejä eri puolilla maailmaa saamme hyvän käsityksen siitä, mikä on missäkin suosittua. Strategimme Euroopassa analysoi asiakkaiden tekemiä ostoksia ja asiakkailta saatua palautetta.  Lisäksi meillä on ympäri maailmaa tuotesuunnittelijoita, jotka antavat palautetta ja panostavat omalla suunnitteluosaamisellaan.

Kulttuurintuntemus on tärkeä osa suunnitteluprosessia – siihen kuuluu palautteen kuunteleminen, korttien käyttötapojen seuraaminen ja erilaisten joulutraditioiden tunteminen, kuten vaikkapa ranskalaisten tapa lähettää uudenvuoden kortteja. Verkostoissamme on kääntäjiä joka puolelta maailmaa, ja he auttavat meitä ymmärtämään kulttuurisia vivahteita ja siten palvelemaan kaikkia asiakkaitamme.

Henkilökunnan suosikki

“Tämä on yksi suosikeistani. Pidän sen selkeydestä. Se on hauska, ja minuun vetoaa paperin leikkaus. Kyyhkyset vihjaavat juhlasta mutta ovat riittävän sumeita ollakseen vaikka abstrakteja lehtiä. Lisäksi kortti tuntuu mukavalta.”

Joanna Alves
Luova johtaja, tuotekehitys ja tuotekokemus

Vaihe 2: Trendien tunnistaminen saa hommat käyntiin

Me kaikki otamme vaikutteita ympäristöstämme. Siksi korttien suunnittelussa onkin tärkeää ottaa huomioon vallitsevat trendit. Yritämme koetella suunnittelun rajoja samalla, kun pyrimme antamaan asiakkaille sen, mitä he haluavat – tarjoamme joka vuosi perinteisiä kortteja sekä vähän kokeellisempia ja trendikkäämpiä vaihtoehtoja.

Mitä trenditutkimus on ja mitä siihen sisältyy?

Jen: Trenditutkimus tutkii populaarikulttuurin estetiikkaa syvällisemmin. Hyödynnämme erilaisia lähteitä ja aineistoja, kuten muoti-, sisustus-, pinta- ja painosuunnittelua, kiinnittäen erityistä huomiota väreihin ja kuvioihin. Itse inspiroidun katsellessani kodin sisustuselementtejä, kuten mattoja, tyynyjä ja tauluja.

Joanna: Tänä vuonna meillä oli kaksi uutta tapaa selvittää nykyisiä trendejä. Jaoimme vastuun yrityksen sisällä – kuuden kokeneen suunnittelijan ryhmä tutki ja tunnisti useita suuntauksia. Jokainen suunnittelija valmisteli moodboardin esitettäväksi ryhmälle, mikä etätöissä tehtynä olikin hauska haaste. Yhdessä tunnistimme trendejä, kuten maalaisteeman, terrakotan ja yllättävän ruutukuosin.

Sitten työskentelimme suunnittelutoimiston kanssa, joka palkkasi useita taideasiantuntijoita tutustumaan maailmanlaajuisiin suunnittelutrendeihin, joita sitten sovelsimme erikseen jouluun, hanukkaan, kwanzaan ja uuteen vuoteen. Trendeihin kuului muun muassa geometrisia kuvituksia, kasviaiheisia tulosteita, käsinpiirrettyjä retrofontteja ja leikkisiä ruutuja.

Mitä muita trendejä voimme nähdä tämän vuoden joulukorttikokoelmassa?

Joanna: Kaikki tutkimuksemme huomioon ottaen tunnistimme kuusi teemaa, joihin uskomme asiakkaidemme voivan samastua: selkeän abstrakti, kodikkaan mukava, ikisuosikki elegantti, jouluisa, minimalistisen iloinen ja iloinen uusi vuosi. Lähestymme joulua tänä vuonna perinteisten joulusuosikkiemme lisäksi näkökulmasta “trendikkäästi eteenpäin”.

Synnyttääkö Vistaprint uusia trendejä? Vai tarjoatteko vain sitä, mitä asiakkaat etsivät?

Katie: Tärkein prioriteettimme on tarjota asiakkaille sitä, mitä he etsivät. Etsimme jatkuvasti uusia tapoja toteuttaa asiakkaiden toiveet. Mielestämme on myös tärkeää tuoda esille uusia trendejä, jotka eivät välttämättä ole vielä niin suosittuja – asiakkaat voivat nähdä uusia trendejä ripoteltuina galleriaamme. On tärkeää, että valikoimassamme on laajasti eri tyylejä ja trendejä, jotka vastaavat asiakaskuntamme eri tarpeisiin.

Henkilökunnan suosikki

“Tässä kortissa perinteinen joulun vehreys yhdistyy moderneihin vivahteisiin. Minusta on ihanaa, että mallissa on marjoja ja terrakotan värisiä lehtiä – se on huipputrendikäs väri tänä jouluna. Sinisen vivahteet ja käsin piirretyt kuviot tekevät tästä kortista hauskan ja erilaisen.”

Skylar Ryan
AD, tuotekehitys ja tuotekokemus

Vaihe 3: Suunnittelijat ryhtyvät hommiin

Kuukausia kestänyt tutkimus- ja suunnitteluvaihe on nyt paketissa, mutta prosessi on vasta alussa. Nyt on aika herättää korttimallisto henkiin.

Mistä suunnittelijat inspiroituvat?

Skylar Ryan (AD, tuotekehitys ja tuotekokemus): Moni suunnittelija hakee inspiraatiota toisten taiteilijoiden, käsinkirjoittajien, kuvittajien ja suunnittelijoiden töistä. Minua innostavat sisustustrendit, kuviot, materiaalilaadut ja se, että liikun ulkona ja katselen ympärilleni. Jos näen ostoksilla ollessani muistivihon, jonka kannen kuvioinnista pidän, otan siitä kuvan. Seuraan Instagramissa useita suunnittelijoita ja käsinkirjoitustaiteilijoita, ja he inspiroivat minua päivittäin. Haluan myös kuulla, mitä mieltä läheiseni ovat suunnitelmistani töistä, jotta saan ulkopuolista näkökulmaa. Vanhempani ovat sekä pienyrittäjiä että Vistaprintin asiakkaita, joten heidän mielipiteensä ovat minulle arvokkaita.

Jon Decelles (AD, tuotekehitys ja tuotekokemus): Joskus pyrin hakemaan erityistä inspiraatiota jotain tiettyä projektia varten, mutta omassa elämässäni minulla on taipumus innostua asioista, joista pidin lapsuudessani. Ihailen 80-luvun popkulttuuria ja ympäröin itseni siihen liittyvillä asioilla, mutta joskus otan vaikutteita myös paikallisilta taiteilijoilta ja vaikkapa (nyky)vintage-pakkauksista ja -suurtulosteista.

Miten suunnittelijat työskentelevät?

Skylar: Jokaisella suunnittelijalla on omanlaisensa prosessit, mutta monet tiimissämme aloittavat suunnittelun kuitenkin inspiraatiota hakemalla, minkä jälkeen he valmistelevat pienen koevedoksen saadakseen käsityksen siitä, miten parhaiten työstää kortin sommittelua. Sitten he herättävät ideansa henkiin tietokoneella. Talonsisäinen arviointi ja palaute ovat olennainen osa suunnitteluprosessia. Suunnittelijoita kannustetaan näyttämään työnsä muille tiimiläisille saadakseen palautetta prosessin joka vaiheessa.

Jon: Jokaisella suunnittelijalla on omat mieltymyksensä, mutta itse haen yleensä inspiraatiota Pinterestin ja Instagramin taiteilijoilta ja suunnittelijoilta. Joskus ollessani kaupassa tai jossain ulkona perheeni kanssa saatan nähdä jotain, joka kiinnostaa minua. Otan siitä kuvan kännykälläni ja tallennan sen inspiraatiomuistiooni. Sen jälkeen muhittelen asiaa mielessäni, kunnes idea kehittyy ja muuttuu toimivaksi. Hahmottelen ideoitani myös pieneen muistikirjaan, jota pidän työpöydälläni, ja keräilen erilaisia inspiroivia leikkeitä Photoshopiin ja Illustratoriin nähdäkseni, toimivatko ideani todellisuudessa. Sen jälkeen esittelen ideani tiimilleni ja pyydän (yleensä) palautetta ja muokkausehdotuksia useita kertoja, kunnes saavutamme lopputuloksen, joka vastaa asiakkaidemme tarpeisiin.

Kuinka henkilökohtainen suunnitteluprosessi on?

Skylar: Suunnitteluprosessi on erittäin henkilökohtainen. Vaikka prosessissa on tietyt vaiheet, jotka kaikkien on käytävä läpi, jokaisella tiimiläisellä on kuitenkin oma ainutlaatuinen lähestymistapansa. Jotkut suunnittelijat piirtävät käsin paperille ja skannaavat työnsä, toiset taas tekevät kaiken iPadilla tai tietokoneella. Jotkut kirjoittavat suurimman osan typografiasta käsin, ja toiset taas suosivat ensisijaisesti fontteja. Eri suunnittelijoiden työtapojen eroavuudet tekeekin joulukorttivalikoimasta niin monipuolisen.

Jen: Luova työ on aina henkilökohtaista. Suunnittelijamme suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mikä vahvistaa heidän luovuuttaan. Lisäksi he osaavat ottaa huomioon asiakkaiden tarpeet sopivassa suhteessa.

Jennifer Nguyen (AD, tuotekehitys ja tuotekokemus): Suunnitteluprosessi voi olla hyvin henkilökohtainen, varsinkin kun osa siitä perustuu siihen, millaisia tunteita kortti meissä herättää. On vaikea arvioida asiaa puolueettomasti, koska saatamme itse olla asiakas, jolle korttia suunnittelemme. Suunnittelijana eritysosaamiseni on tietää, mitä asiakas haluaa – mutta osa tästä tietämyksestä kertoo jotain myös omasta maustani ja siitä, mitä minä haluan. Minulla on tapana kysyä itseltäni: “Ostaisinko tämän itse, jos olisin asiakas?”

Henkilökunnan suosikki

“Pidän tämän kortin yksinkertaisuudesta ja tyylikkyydestä. Hillitty ja kaareva teksti on kaunis ja yllättävä. Lisäksi kaareva valokuva kiinnittää huomion muistuttaen kallisarvoisesta hetkestä perheen kesken. Tämä kortti kelpaa laitettavaksi näytille.”

Jen Movitz
Johtaja, tuotekehitys ja tuotekokemus

Vaihe 4: Asiakkaat heittäytyvät luoviksi

Paras loppu on sellainen, jota ei voi aavistaa. Olennainen osa Vistaprintin joulukorttien suunnittelua on varmistaa, että asiakkaat voivat viimeistellä korttinsa haluamallaan tavalla tehdäkseen niistä ainutlaatuisia ja henkilökohtaisia.

Jokaiseen korttiin liittyy paljon tunnetta ja luovuutta. Miten jätät tilaa asiakkaan luovuudelle kortin suunnittelussa?

Skylar: On tärkeää varmistaa, että joulukortit tuntuvat asiakkaistamme henkilökohtaisilta. Suunnittelemme kortit aina asiakas mielessämme.

Jen: Asiakkaat voivat lisätä korttiin valokuvia, vaihtaa kortin värejä ja siirrellä monia korttien elementtejä. Nämä ominaisuudet antavat asiakkaalle mahdollisuuden lisätä korttiin persoonallisia yksityiskohtia.

Joanna: Vuosien saatossa olemme ymmärtäneet, että asiakkaat ostavat kortit Vistaprintiltä, koska voivat tehdä niistä omanlaisensa. Suunnittelemme mallit siten, että niissä on mahdollisimman paljon muokkausvaraa personointia varten. Ja tietysti oman valokuvan lisääminen on kaikista tärkeintä!

Henkilökunnan suosikki

“Kirkkaanpunainen tausta ja marjakuvio luo värikkään ja raikkaan version klassisesta joulunajan aiheesta. Tämän kortin graafinen ilme saa sen erottumaan joukosta, ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen!”

Jennifer Nguyen
AD, tuotekehitys ja tuotekokemus

Miltä tuntuu nähdä, kuinka asiakkaat muokkaavat malleja?

Katie: On todella kiinnostavaa nähdä, mitkä värivaihtoehdot asiakkaita kiinnostavat ja millaisia joulutervehdyksiä he haluavat lisätä kortteihin tehdäkseen niistä todella omiaan. Aina on myös ihana nähdä hymyileviä kasvoja ja söpöjä lapsia!

Skylar: Minusta on hienoa nähdä, kun kortit ovat käytössä. Asiakkaiden perhekuvien näkeminen korteissa on todella palkitsevaa.

Joanna: On niin ilahduttavaa nähdä, kun asiakkaat lisäävät kortteihin henkilökohtaisia yksityiskohtia. Kun he lisäävät suunnittelemaani korttiin perhekuvia ja omat tervehdyksensä, minusta tuntuu, kuin olisin osa heidän jouluaan.

Jennifer: On hauska nähdä, mitä asiakkaat malleista tekevät. Se auttaa meitä näkemään vähän eri näkökulmasta ja voimme siten parantaa jatkossa. On kuitenkin erittäin tyydyttävää nähdä, kun asiakas muokkaa korttia onnistuneesti.

Henkilökunnan suosikki

“Tämä taitaa olla tähänastinen suosikkini tänä vuonna. Se on Brian Rutherfordin käsialaa. Olen tykästynyt kirjasimilla leikittelyyn, ja retroraitojen tekstuuri sai minut vakuuttuneeksi. Kortin alkuperäiseen värimaailmaan kuuluu talven vihreitä sävyjä, mutta saatavilla on myös muita mukavia värivaihtoehtoja. Nykyaikaiset retromallit tekevät minuun vaikutuksen, ja tässä kortissa on kaikki, mitä kaipaan, ilman ylilyöntejä.”

Jon Decelles
AD, tuotekehitys ja tuotekokemus

Mikä on sinusta parasta joulukorttimalliston suunnittelussa?

Katie: Minulla on kaksi suosikkivaihetta! Ensinnäkin tykkään tehdä trenditutkimusta nähdäkseni, miten kodinsisustus- ja kukkatrendit synnyttävät korttiteemoja. Toisekseen minusta on ihana nähdä, kuinka lahjakkaat suunnittelijamme tulkitsevat eri suuntauksia ja ideoita tehden niistä ainutlaatuisia ja kauniita taideteoksia.

Skylar: Eniten pidän korttien suunnittelemisessa siitä, kuinka kortteja voidaan suunnitella niin monenlaisiin tarpeisiin ja eri tyylejä ja suuntauksia mukaillen. Kokoelmassamme ei ole kahta samanlaista korttia, ja on todella mielenkiintoista nähdä, kuinka jokainen suunnittelija tulkitsee toimeksiannon niin eri tavoin… tehden kortista oman tyylisensä.

Jen: Luova prosessi on ihana. Inspiroituminen jouluun kesän kuumuudessa on haastavaa, mutta todella hauskaa. On erittäin tyydyttävää kokeilla eri kirjasintyyppejä, värejä ja kuvioita, jotka tuottavat iloa asiakkaillemme.

Jon: Joulu on mielessäni vuoden jokaisena päivänä, kirjaimellisesti! Nautin joulukorttien suunnittelusta, koska niiden tekemisessä varaa käyttää hieman enemmän luovuutta… Hyvän kuvituksen tai pienen taideteoksen luomiseen on hieman enemmän aikaa, koska joulukorteissa kuvamateriaali on usein kaikkein tärkeimmässä osassa.

Jennifer: Kun aloitan uuden kortin suunnittelun, on hauska tehdä tutkimustyötä, ja inspiraation ja ideoiden saaminen on palkitsevaa. Parasta on kuitenkin se, kun kaikki elementit, teksti, värit ja sommittelu, muodostavat lopulta yhden kokonaisuuden. Ja tietysti valmiin kortin tuottama hyvä mieli.

Henkilökunnan suosikki

“Valitsin tämän kortin suosikikseni, koska se on kirkas ja hauska, mutta tuo samalla mieleen perinteisen joulutunnelman. Pidän epätäydellisistä viivoista, jotka tekevät kortista viimeistelemättömän oloisen, ja uskon, että siihen sopisi hyvin mustavalkoinen valokuva, jotta kortin värit todella erottuisivat!”

Katie Raabe
Manager, Product Creation & Experience